Sreda 09.01.2019.
19:28
Vestionline

Posle govora Zaeva u Sobranju - sednica odložena

EPA/Vassil Donev
Premijer Makedonije Zoran Zaev

"Ovo je istorijski i patriotski izbor"

Odluka o odlaganju doneta je posle govora premijera Zaeva na samom početku zasedanja.

Govoreći o ključnim ustavnim amandmanima koji su deo Prespanskog sporazuma, Zaev je rekao poslanicima da, potpisivanjem tog sporazuma, ta zemlja napokon okončava višedecenijski spor dogovorom kojim se priznaje makedonski nacionalni identitet i jezik, prenosi AP. 

- Ovo je istorijski i patriotski izbor. Možemo biti generacija koja je donela hrabru odluku - istakao je makedonski premijer. 

Sednica je odložena za sutra, a očekuje se da će rasprava trajati do petka. 

Poslanici će raspravljati o 10 amandmana na nacrt ustavnih izmena, od kojih šest predlaže Alijansa za Albance, tri albanska opoziciona partija BESA, a jedan nezavisna poslanička grupa VMRO-DPMNE, prenosi MIA. 

Prvi ustavni amandman vezan je za zamenu naziva "Republika Makedonija" formulacijom "Republika Severna Makedonija", i reči "Makedonija" rečima "Severna Makedonija", izuzev u Članu 36, koji ima istorijski aspekt i odnosi se na "posebna socijalna prava boraca iz Drugog svetskog rata i svih narodnooslobodilačkih ratova Makedonije". 

Drugi amandman predviđa zamenu formulacije "odluke ASNOM" u preambuli Ustava rečima "Proglašenje Prve Skupštine ASNOM" i dodavanje Ohridskog okvirnog sporazuma. 

Problem - amandman albanske stranke BESA

Treći amandman podrazumeva da "Republika poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost susednih zemalja", a četvrti se odnosi na emigrante i predviđa da "Republika poštuje prava i interese svojih državljana koji borave u inostranstvu i jača njihove veze s maticom, ne mešajući se u suverena prava drugih zemalja i njihova domaća pitanja". 

Ranije danas, iz albanske opozicione stranke BESA saopšteno je da dogovora za obezbeđivanje dvotrećinske većine za ustavnu reviziju u makedonskom Sobranju još nema. Pregovori su blokirani kod amandmana koji je podnela BESA, a kojim zahtevaju da se obriše formulacija "makedonsko državljanstvo" i da ostane samo državljanin Severne Makedonije. 

VMRO-DPMNE je najavio da neće učestvovati u debati i prisustvovati plenarnoj sednici. Ispred Sobranja obratio se predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski koji je saopštio da oni neće dati legitimitet za promenu ustava i da je otpor jedina opcija koja im ostaje. 

Iz vladajućeg Socijaldemokratskog saveza smatraju da VMRO-DPMNE neće blokirati put Makedonije u NATO i EU. Oni su optimisti da će 80 poslanika glasati za ustavnu reviziju. 

2024 © - Vesti online