Sreda 09.01.2019.
22:15
Z. Vicelarević - Vesti

S liturgije na svečani ručak

Z.V
Božićno jutro u crkvi: Vernici došli i iz okolnih mesta

Među onima koji su prisustvovali službi bila je i porodica Hakrat iz Frankfurta, Suzana, njen suprug Jan i njihov jednogodišnji sin Jovan.

- Moj suprug je Nemac i zato se u našem domu slavi prvo evangelistički, a zatim i pravoslavni Božić. Bili smo i na Badnje veče u crkvi i sada na božićnoj liturgiji. Sve po običajima i tradiciji. Naš sin Jovan je kršten u pravoslavnoj crkvi - kaže Suzana.

Jan ističe da mu se sviđaju obredi kod pravoslavnih hrišćana.

- Dolazimo za velike praznike kao što su Božić i Uskrs, a ponekad i nedeljom. Idemo i u Evangelističku crkvu, ali smo češće ovde nego tamo.

Iako je Božić bio u ponedeljak, kad je u Nemačkoj radni dan, mnogi su uzeli slobodno kako bi proslavili. Među njima je i porodica Urošević, Teodora, Aleksandar, tata Milan i mama Marija Laban Urošević.

- Kao i svake godine, na Božić se u našoj kući slavi, a ne radi u firmi. Svake godine provodimo zajedno i to se u mojoj firmi već zna. Juče smo svi zajedno proslavili Badnji dan i Badnje veče, a danas ćemo biti u proširenom sastavu. S nama će biti moja tetka Angelina Gradišin koja takođe živi u Frankfurtu. Otići ćemo na ručak svi zajedno, to je jedino što smo promenili u našim običajima - rekao je tata Milan.

Dijana Marin Čvorić i Dražen Čvorić iz Hanaua, Natalija i Željko Uletilović iz Vizbadena i Nedeljko Vasiljević iz Ofenbaha su prijatelji odavno i svake godine proslavljaju Božić u Frankfurtu, a Dražen dodaje:

- Mi smo ovde redovni, dolazimo svake nedelje. Ne dogovaramo se nego se ovde srećemo. Nismo mi od onih što dođu dva puta godišnje u crkvu. Danas će svako od nas kod roditelja na ručak. Supruga Natalija i ja idemo kod mojih roditelja, Milke i Gojka u Obertshauzen.

Hristovo rođenje naše spasenje

- Za nas pravoslavne hrišćane Božić predstavlja rođenje sina Božjeg. To je centralni, ključni i najvažniji događaj u našoj istoriji. Njegov smisao u apsolutnoj meri utemeljuje i naš način života i naš pogled na svet. Mi smo hrišćani postali rođenjem Hristovim kada je on došao u svet i nas je uveo u spasenje - citirao je otac Milorad Božićnu poslanicu.
 

2024 © - Vesti online