Sreda 09.01.2019.
21:15
M. Stanković

Varnice za sreću i zdravlje

M.S
Porodica Jovanović sa malim rođacima i sveštenikom

Činodejstvovao je protojerej Saša Momirović, a skoro ravnopravno sa njim i đakon Gruzijske pravoslavne crkve Ilijas Šlepegrel (na nemačkom jeziku) kojima su sasluživali čtečevi iz Gruzijske crkve i Damjan Momirović, student teologije u Minhenu. Sa gornje galerije je pojao Ruski hor.

Radost dočeka velikog praznika Božića dopunjavalo je šuškanje slame koja je prostrta po podu celog hrama. Pričestilo se mnogo dece.

Prota Momirović je čestitao božićne praznike radosnim pozdravom: "Hristos se rodi!" i dobio gromoglasni odgovor: "Vaistinu!" Posle čestitke podeljeni su mali osveštani badnjaci.

Uz božicni tropar "Roždestvo tvoje Hriste Bože naš". u dvorištu hrama zapaljen je badnjak čiji plamen su pojačali badnjačići od prošle godine. Varnice su vrcale na sve strane, a uz njih su se izgovarale čestitke i želje za mir, sreću i zdravlje.

Badnjak zapaljen iza hrama

Pored brojnih porodica koje su ispunjavale hram bilo je mnogo mladih, a među njima đaci i studenti. Iz obližnjeg gradića Ahima došao je sadašnji predsednik Kluba Jedinstvo Darko Jovanović sa suprugom Radmilom, sinom Damjanom, ćerkom Janom i malim rođacima. Stigao je i bivši dugogodišnji predsednik Jedinstva Mirko Urumović takođe sa porodicom. Njih dvojica su domaćinski, ispred hrama, nudili po gutljaj rakije za sreću i zdravlje kako nalažu naši običaji.

Matići čuvaju običaje

Porodica Matić, Mijodrag, Slavica i kćerka Tijana neguje naše običaje i čuva pravoslavlje poštujući sve praznike.

- Našu slavu, Svetog Nikolu, počeli smo da proslavljamo kao mladi bračni par 1998. i tako dali primer u Bremenu da i mladi odvojeno od roditeljskog domaćinsta proslavljaju svog sveca što do tada nije bilo praktikovano - kaže Mijodrag.

Supruga Slavica je iz porodice Jelisavac koja je učestvovala u osnivanju bremenske parohije 1992. godine
 

2024 © - Vesti online