Sreda 09.01.2019.
19:15
O. Đoković - Vesti

Proključala ulica Simplon

O.Đ.
Igla nema gde da padne: Srbi ispunili ulicu Simplon

Bilo je u ulici Simplon osvetljenih štandova, Rizin kombi za kupovinu prasetine sa ražnja, iz Srbije su stigli prodavci badnjaka, bilo je mnogo mladosti, muzike i pesme, sve po želji, ukusu i režiji zemljaka.

Kroz crkvu se samo prolazilo, ostavljajući mesto drugima, ikone su celivane i darivane, titralo je na hiljade sveća, a na izlazu su svi posluživani orasima, suvim voćem i badnjacima. Sva su lica bila ozarena, a ta cela slika mogla bi se sažeti u izjavu Ane Vasić:  Božić je moj najdraži praznik!

Na to je opisala da grane badnjaka stavi u vazu, dekoriše slamom, jabukom, orasima, svećom i flašom vina, dok se sa strane smeši rumeno praseće pečenje, namenjeno božićnom ručku.

- Samo da još ima malo snega - primećuje Ana, porekom iz Uba.

Gordana Radosavljević je dan ranije, natrpana prekrasnim umetnički uvezanim buketima i venčićima badnjaka i žita, došla iz Obrenovca, prespavala u kolima, "uh, bi teško i hladno", prijavljuje, ali ju je u Badnjem danu ugrejala toplina zemljaka.

- Navali, narode, još malo pa nestalo! -uzvikuje Gordana zajedno sa Beograđaninom Borivojem Burićem, koji je stigao da malo zaradi i pomogne svojoj deci.

-Težak je život u Srbiji - promrmlja Borivoje.

Mnogo je lepa i tezga Ljiljane Zebić Radosavljević. Iz Loznice je, pre godinu dana se udala u Noazi Gro, a odlučila da na Badnji dan kitnjastim venčićima usreći sebe, prijatelje i vernike, uzgred i malo zaradi.

Luku (6) i Mateja (9) doveli Snežana i Ivan Milosavljević, poreklom iz Šantarovaca, pojačala ih familija Golkalres, prijatelji Francuzi.

Sedam godina je žitelj Pariza Vladan Stanojević, u svoju Beu (3) gleda kao u najvrednije blago, kupuje joj badnjak i venčić, a onda prozbori:

- Ipak, meni je u Srbiji sve lepše.

Danijel Milosavljević i Lune Nedeljković su iz Batočine, majstori za "šumadijski čaj" koji polako gustira Slobodan Đorđević Bradonja iz Požarevca.

Do njih štand restorana Kod Teče, iako u dimu sav blešti u svetlu.

- Pečemo girice i pomfrit. Najbolje girice u Parizu. Znam ja i pasulj da napravim, bio sam u vojsci kuvar - predstavlja se Slavko Jovičić, poreklom iz Velikog Boraka.

- De, napiši, da je Kod Teče uvek sve najbolje. Ja sam Francuz, obilazim, gurman sam, dakle, živeo Teča! - diktira Stiv Sažije.

Lajanina (11) mama Sofi je Alžirka, u crkvu su je doveli tata Nikola i deda Stevica Rančić koji su poreklom iz Smedereva. Devojčica netremice motri na tri metra visoku granu badnjaka koji su, iz šume, za pred oltar, doneli članovi KUD Izvor.

Džesiku (11), Matea (6) i Filipa (4), takođe, doveo muški član porodice, deda Miroslav Stanković, inače Požarevljanin. On saopštava da pripadnice nežnijeg pola dežuraju kod kuće.

Hrpu badnjaka i lonac s rakijom su okružili Leskovčani Miroslav, Dragan i Martin (9) Jovanović koji se ovako oglasi:

- Nisam nikad probao rakiju, a voleo bih da probam.
E, koliki su u ovoj noći više puta probali rakiju koja je omamila celu Simplon ulicu. A i sutradan je bilo nazdravljanja. Božić je!

Najraznovrsnija ponuda

Štand KUD "Abrašević"je najlepše dekorisan i ponudom najraznovrsniji.
-Zarađujemo za našu kasicu, a mnogo je važnije da se okupimo, družimo i slavimo -govori Marko Jevtić, umetnički rukovodilac, profesionalni igrač beogradskog ansambla Kolo.

Uvezale 5.000 badnjaka

Članice Kola srpskih sestara uvezale su 5.000 badnjaka i sve je planulo.
-Dok smo radile posećivao nas je prota Nikola, kuvao nam vruću, po običaju nas grdio, a kad smo htele da ga bijemo on pobegao - kroz osmeh govore Srbijanka, Stanica, Ljiljana i Slavica.

Kosta voli trubače

Dok reditelj i producent Pjer Nikolić sa suprugom Sanjom bira badnjak, njihov Kosta (10) iz kompletnog ambijenta izdvaja trubače, a dodaje da on svira violinu i pohađa Konzervatorijum.

Iv doveo Italijane

Ambasador Srbije u Republici Monmartr Iv Nikolić je u crkvu doveo Stelu Janais i njenu decu, Italijanku koja u istoj Republici obavlja ulogu ministra kulture.

2024 © - Vesti online