Četvrtak 10.01.2019.
06:30
b92.net, Vestionline

Svetska premijera: Mercedes CLA za 2019. (VIDEO)

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Novi Mercedes CLA zadržao je prepoznatljivu siluetu prethodnika, uz moderniji dizajn u skladu sa najnovijom generacijom Mercedesovih kompaktnih automobila sa prednjim pogonom.

Najmanja kupe-limuzina sa značkom "trokrake zvezde" duža je i šira u odnosu na prvu generaciju, a za nijansu je niža nego ranije, pa auto izgleda sportskije nego pre. 

Sa dimenzijama 4.688/1.830/1.439 mm, novi CLA je duži za 48 mm i širi za 53 mm u poređenju sa prethodnikom.

Povećano je i međuosovinsko rastojanje koje sada iznosi 2.729 mm, što je za 30 mm više nego na odlazećem modelu. 

Sa druge strane, nešto prostora je žrtvovano u prtljažniku, pa gepek ima korisnu zapreminu od 460 litara, odnosno za 10 litara manje nego ranije.

Poput većine novih Mercedesa, i CLA za 2019. ima moderno dizajniranu kabinu sa savremenim MBUX multimedijalnim sistemom, prepoznatljivim po velikom ekranu koji čine dva spojena tableta u kokpitu. 

Levi digitalni ekran menja nekadašnju konvencionalnu instrument tablu, a desni opslužuje funkcije multimedije i navigacije, dok se komande klima uređaja i dalje nalaze ispod, na centralnoj konzoli, i sastoje se od klasičnih dugmića i prekidača.

Standardno, displeji imaju dijagonale od po 7 inča, dok se uz doplatu mogu dobiti veći, promera 10,25 inča. 

Inače, Mercedes je MBUX sistem u novom CLA , osim standardnim "tačpedom" koji se nalazi između vozača i suvozača, opremio i gestovnim komandama.

Na svetskoj premijeri, koja je održana na Međunarodnom sajmu elektronike u Las Vegasu, prikazana je verzija CLA 250 pogonjena 4-cilindarskim 2.0 turbo benzincem, koji proizvodi 225 ks (165 kW) i razvija 350 Nm maksimalnog obrtnog momenta. 

Za prenos snage upotrebljen je sedmobrzinski automatizovani menjač sa duplim kvačilom, a pored varijante sa prednjim pogonom, kupci će moći da izaberu i opciju sa pogonom na sva 4 točka.

Informacije o performansama nisu saopštene, ali zna se da maksimalna, elektronski ograničena brzina ovog modela iznosi 209 km/h. 

Mercedes na premijeri nije otkrio više detalja o pogonskoj gami, a očekuje se da motorizaciji uglavnom bude preuzeta od A klase.

Osnovnu benzinsku varijantu trebalo bi da predstavlja Mercedes CLA 200 koji za pogon koristi četvorocilindarski 1.3 litarski motor od 163 ks i 250 Nm, dok će Evropljani na raspolaganju imati i dizel opciju najverovatnije opremljenu 1.5 l motorom sa četiri cilindra koji razvija 116 ks i 260 Nm. 

Kasnije bi trebalo da stignu i sportskije AMG varijante, CLA 35 i CLA 45.

Novi Mercedes CLA izrađivaće se u fabrici u Kečkemetu, u Mađarskoj, a u prodajne salone stiže u maju 2019. 

Cena za sada nije poznata.

2024 © - Vesti online