Sreda 09.01.2019.
10:02 >> 10:06h
b92.net

"Prištini upravo prosleđen izveštaj o ubistvu Ivanovića"

A. Čukić
Oliver Ivanović (Foto: Arhiva)

To je izjavila ministarka pravde Nela Kuburović. ona je na TV Pink rekla da je to urađeno na osnovu poslednjeg zahteva iz Prištine da se saslušaju određena lica u vezi sa istragom o ubistvu lidera kosovske Građanske inicijative SDP.

- To upravo govori da je Beograd i dalje spreman na saradnju i da odgovori na sve zahteve koji dolaze iz Prištine. Takvu dvosmernu komunikaciju od strane Prištine nemamo - dodala je Kuburovićeva. 

Ona je navela da, nažalost, nije došlo do uspostavljanja bližih odnosa i saradnje uvezi sa istragom o ubistvu Ivanovića jer je, kaže, Priština u startu odbila zajedničko sprovodjenje istrage, te da veruje da je to upravo jedan od razloga zašto nema konkretnijih rezulatata u predistažnom postupku. 

- Da su nam bili dostupni odmah u trentuku svi podaci koje je tražilo i Tužilaštvo za organizovani kriminal po našim zahtevima za međunarodnu saradnju koji su poslati još u januaru i februaru prošle godine verujem da bi danas bili uspešniji rezultati istrage - rekla je ministarka. 

Podsetila je da je Beograd takve zahteve poslao još pre godinu dana, a da još nema odgovora iz Prištine. Navela je da je čak bilo spekulacija da Beograd nikada nije uputio takve zahteve i istakla da postaje neoborivi dokazi da su oni upućeni Prištini. 

- Komunikacija ide preko Kancelarije Delegacije EU tako da imate dvostruke dokaze da je nešto uručeno, ali ni nakon urgiranja još nemamo sve ono što je traženo još u januaru prošle godine - rekla je Nela Kuburović. 

Ministarka je navela da je bitno da Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu vodi predistražni postupak, da se Biro za nacionalnu bezbednost, MUP i nadležne službe takođe bavi ovim pitanjem, te da to upravo pokazuje spremnost države da se otkrije i ko je nalogodavac ovog krivičnog dela, i njegovi neposredni izvršioci.

2024 © - Vesti online