Četvrtak 10.01.2019.
01:30
Telegraf.rs, Vestionline

10 svakodnevnih grešaka koje uništavaju vašu kosu

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najčešće nam je kosa uništena jer nenamerno radimo neke stvari koje je uništavaju. Ovo su samo neke od njih na koje moramo da obratimo pažnju i da što pre prestanemo da ih praktikujemo.

Odlažete šišanje

Ovo može da dovede do velikog oštećenja kose jer ne trebate da čekate da vam krajevi procvetaju i kosa popuca da biste se rešile da se ošišate. Kosa će vam rasti brže i biće duža ako je redovno šišate. Krajevi se više neće lomiti i cvetati, pa će tako i vaša kosa brže rasti.

Sami se farbate

Trikovi za domaću radinost su možda odlični za kućne poslove, ali kada je farbanje ui pitanju zaboravite na to. Vašu kosu treba da farba profesionalac. Ako to radite sami, možete da završite u salonu kako bi frizer popravljao štetu ili vas šišao.

Češljate kosu dok je mokra

Ovo uzrokuje ozbiljno oštećenje kose. Kosa vam je slabija kada je mokra i češljanje može da je ošteti. Upotreba toplih aparata za tretiranje kose tako dovodi do oštećenja jer voda isparava brzo pod uticajem toplote.

Koristite prljavu četku

Ako koristite jednu te istu četku već neko vreme, sigurno na njoj imate na stotinu mrtvih ćelija kože koje su pravo leglo bakterija. Kada četkate vašu kosu. Širite te bakterije na skalp i kosu i tako je oštećujete.

Često perete kosu vrelom vodom

Često pranje kose uklanja prirodna ulja koja su potrebna da vaša kosa izgleda zdravo. Vrela voda čini da kosa puca i bude suva. Perite kosu dva do tri puta nedeljno.

Ne koristite regenerator za kosu

Regeneratori i šamponi imaju potpuno drugačije sastojke. Šamponi čiste, dok regeneratori neguju kosu.

Koristite stalno iste proizvode

Svaki put kada nešto promenite na kosi promenite i proizvode koje koristite za njeno održavanje i negu. Različiti proizvodi na tržištu imjaju različite sastojke koji su namenjeni različitim tipovima kose, bilo da je ona takva, bujna ili loknasta.

Češljate kosu od krajeva

Češljanjem kose vi stimulišete folikul dlake, a ako ga češljate previše on može da se ošteti. Kada primetite veliki čvor u kosi preti opasnost da pokidate mnogo kose. Češljanjem možete da izazovete pucanje krajeva kose i njihovo slabljenje. Potrudite se da kosu češljate uvek od korena do krajeva.

Vezivanje kose

Kada često koristite gumice za kosu i vezujete je jako, kosa postaje oštećena. Potrudite se da ne koristite gumice za kosu koje na sebi imaju neki metalni deo. Ne vezujte konjski rep previsoko.

Sunce

Sunce oštećuje i našu kosu podjednako kao i kožu, pa tokom letnjih meseci ne zaboravite da koristite neki proizvod za zaštitu kose od sunca, a ne samo kremu za zaštitu kože.

2024 © - Vesti online