Utorak 08.01.2019.
23:33
rs.n1info.com

Janjić: Priština nadmudrila ostale, kraj sna Mogerinijeve

Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike Srbije
Ništa od dogovora: Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić

Janjić kaže da je Kosovo napravilo tim za pregovore što je "po pravilima službe" novog formata dijaloga.

- Ovo je jednostrani potez Kosova, oni su došli da predstave svoj tim, koji iza sebe ima političku platformu, a s druge strane ovo je dan kraja sna Federike Mogerini, koja je u junu prošle godine poverovala da Tači i Vučić mogu da naprave zajedničku pratformu - nema zajedničke platforme, Kosovo ima svoju, a šta je sa Srbijom, to niko ne zna - rekao je Janjić.

On je kazao da između Tačija i premijera Kosova Ramuša Haradinaja nije bilo sukoba kakvi su predstavljeni ovdašnjoj javnosti.

- Tu se igra dobrog i lošeg policajca, u toj igri su kosovske vlasti nadmudrile druge učesnike jer sprovode jednostrane mere i istovremeno grade potpuno novu realnost u kojoj su izuzetno ojačani. Nema zemlje EU, čak i one koje nisu priznale Kosovo, koja neće pohvaliti današnji dan i pitati - a gde je Srbija? To je strateška prednost - objašnjava on.

- Beograd sad mora da ide na izbore. Ne da želi, nego mora, jer jedini način da umanji činjenicu da nema tim, nema platformu, da nije spreman za pregovore, da je doživeo nokaut u ova dva meseca, jeste da izborima i tehničkom vladom odloži susret sa pitanjem Kosova za maj mesec - ocenjuje Janjić.

Činjenice su tvrde, kaže Janjić i dodaje da ako Srbija ode na izbore imaće tehničku vladu, parlament se raspušta i nema ko da formira pregovarački tim.

- Srbija mora da promeni politiku i da napravi tim koji na "nešto liči". Nadam se da će se posle izbora, onaj ko pobedi uzeti u pamet - za Kosovo je potrebno znanje i težak rad - zaključio je Janjić.

2024 © - Vesti online