Utorak 08.01.2019.
18:10
Z. Mirković - Vesti

Iz otadžbine na bdenije

Z. Mirković
U porti i red bio: Ponoćna liturgija u hramu Vaskrsenja Hristovog

Uoči velikog praznika i na Badnje veče u hramovima SPC u Austriji deljeni su osvećeni badnjaci, a veliki broj vernika prisustvovao je služenju Bdenija.

Više hiljada vernika prošlo je na Badnje veče kroz bečke hramove Svetog Save, Vaskrsenja Hristovog i Rođenja presvete Bogorodice.

Bečke crkve bile su prepune vernika, jer ove godine Božić pada na kraj zimskog raspusta, pa su se naši zemljaci vratili iz otadžbine zbog školskih i radnih obaveza.

Ulice u kojima su srpski hramovi u Beču bile su zatvarane za saobraćaj, jer je celog Badnjeg dana u njima bila velika gužva.

Hram Vaskrsenja Hristovog bio je na ponoćnoj liturgiji pretesan za sve koji su želeli da prisustvuju službi tako da se i ispred crkve formirao red vernika koji su čekali da uđu u hram.
Sveštenici su u svim bogomoljama pročitali vernicima božićnu poslanicu patrijarha Irineja.
Prethodno su zemljaci, po starom običaju, unošenjem badnjaka u svoje domove i u Austriji dočarali prazničnu atmosferu.

Srbi se ni ovde ne odriču običaja da sami odu u šumu i donesu badnjak u svoj dom. Tako je i Goran Zečević, kapiten prvog tima fudbalskog kluba SV Srbija Beč, u šumi Baumgartnervald, sa prijateljima sekao badnjak.

- Na Badnji dan uvek odem po badnjak u šumu, jer volim našu pravoslavnu tradiciju i običaje. Drago mi je i da van otadžbine možemo da to obavljamo zajedno i prenosimo naše običaje na mlađe generacije - kaže Zečević.

On je posle donošenja badnjaka, sa rođacima pekao pečenicu, koja je nezaobilazni sastavni deo božićne trpeze.

I vernici u Sankt Peltenu i Ensu su na Badnji dan, sa svojim sveštenicima išli po badnjake koje su potom doneli u hramove, gde su kasnije uveče proslavili najradosniji hrišćanski praznik.

Najsrećniji dan

I Rade Živković je, zajedno sa članovima Kulturno- sportskog društva Pinkum iz Beča, išao po badnjak u bečku šumu.

- Meni i mojoj porodici Božić je najsrećniji dan u životu. Tako sam naučio moju decu, da u ovom teškom vremenu, ma gde bili, ne smemo zaboraviti da smo Srbi i da slavimo pravoslavni Božić. Ovog puta smo za Božić u Beču, ali slavimo kao da smo u Srbiji - rekao je on.

Inače, članovi Pinkuma su Badnji dan proveli zajedno, najpre u šumi, a potom su ga proslavili zajedno.

Čestitka Štrahea i Gudenusa

Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe i Johan Gudenus, šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije čestitali su Srbima Božić.

- Želim svim pravoslavnim hrišćanima da provedu srećno Badnje veče i Božić u krugu svojih porodica - napisala su ova dva političara na svojim Fejsbuk nalozima.

2024 © - Vesti online