Utorak 08.01.2019.
14:00
J. Gajeskov

Negujmo srpski jezik i tradiciju

J. Gajeskov
 

I ovom prilikom crkvu u Kabramati posetilo je više stotina vernika. Sve njih je otac Đuro, posle pročitane Božićne poslanice patrijarha srpskog Irineja, pozvao da čuvaju i neguju verske i sve srpske tradicije, posebno jezik koji je od vitalnog značaja za naš opstanak na ovim prostorima.

- Naročito je to važno za našu decu, buduće čuvare svega onog što nas čini Srbima - kazao je otac Đuro.

Pored trodnevnog obeležavanja pravoslavnog Božića, sledeća januarska bogosluženja u Kabramati su 13. i 14. januara - Sveti Vasilije i Pravoslavna Nova godina, zatim 18. januara - Krstovdan sa vodoosvećenjem, a dan kasnije i Bogojavljanje sa litijom i velikim vodoosvećenjem (početak u 10 sati ujutru).

U nedelju, 20. januara, na praznik svetog Jovana Krstitelja održaće se liturgija od 9.30 ujutru, a sečenje slavskih kolača je nešto ranije, od 7.00 časova.

Na praznik Svetog Save, 27. januara, liturgija u Kabramati je od 10 sati ujutru, a 3. februara je slava ovdašnje Srpske nedeljne škole "Vuk Karadžić". Sveta liturgija je takođe u 10 sati ujutru, a u nastavku rezanje slavskog kolača i duhovna Svetosavka akademija sa školskim programom u sali crkvene opštine.

Treba istaći i da je na Božić hram Svetog Đorđa bio ispunjen mnogobrojnom dečicom, što je dokaz da će pravoslavlje i svetosavlje živeti još mnogo godina na australijskim prostorima.

Svetosavski festival

Otac Đuro Đurđević, starešina Crkve svetog Đorđa, pozvao je tokom Božićne liturgije srpski narod širom Australije da neizostavno dođe na Svetosavski omladinski festival u manastiru Novi Kalenić. Tradicionalni festival u manastiru nadomak Kanbere održava se od 25. do 27. januara.

2024 © - Vesti online