Utorak 08.01.2019.
13:00
D. Timarac

Svetlost Božića oko Crkve svetog luke

D. Timarac
Osveštava badnjak: Aleksandar Milutinović okružen vernicima

Naši zemljaci koji žive u zapadnim delovima Sidneja i ovog Božića pokazali su odanost pravoslavnoj veri, pa su se i na Božićnoj liturgiji okupili oko svojih duhovnika, slušajući reč božiju i deleći radost praznika.

Prostor oko Crkve svetog Luke na Badnje veče bio je prepun vernika, dok ih na Božićnoj liturgiji nije bilo toliko jer je ipak bio radni dan i mnogi su posle odmora morali da se okrenu drugim obavezama. Međutim, prisutni su dolaskom pokazali koliko je srpskoj zajednici stalo do sopstvene vere i tradicije. Upaljene su i mnogobrojne sveće, kako za zdravlje i napredak, tako i za pokoj duša predaka.

Mnogobrojne porodice došle su na liturgiju sa decom. Mir i radost videli su se na licima prisutnih i čule su se Božićne čestitke. Zajedno sa dedom i roditeljima došlo je i petoro dece Dragane i Dragana Tučića. U prazničnom duhu i raspoloženju, Dragan je poželeo srećne praznike sunarodnicima širom Australije, sveta, kao i u matici.

- Vaistinu se Hristos rodi! U našoj porodici se trudimo da deci približimo Hristove reči. Činimo to i kod kuće, ali ih dovodimo i u crkvu, isto kao što su i nas vodili naši roditelji. Na tome sam im zahvalan, kao i na činjenici da su me naučili srpski jezik i mnogo toga o našoj kulturi i herojstvima srpskog naroda i njegovoj veri u gospoda našeg Isusa Hrista. Njegovim rađanjem je ispunjeno Božije obećanje dato praočevima našim, retkim ljudima koji su bili odabrani da zasijaju u dobroti noseći se sa iskušenjima svakodnevno - kaže Tučić.

Dragan je, takođe, istakao značaj Srpske pravoslavne crkve u očuvanju nacionalnog identiteta Srba u Australiji, kao i drugde u svetu. Bez toga, kako je rekao, svi bi se verovatno brzo utopili u druge vere i nacije. Tučić je izrazio i želju, poput drugih parohijana liverpulske crkve da se njena izgradnja što pre uspešno završi.

- Pomažemo svojoj crkvi koliko možemo i čekamo da se ovaj naš hram Svetog Luke što pre stavi u funkciju bogosluženja. Ovom prilikom bih pozvao i srpski narod iz celog Sidneja da doprinese ovom hramu, za dobrobit pravoslavlja i Srpstva - zaključio je Dragan Tučić.

Svečano i u Ruti Hilu

Veliki broj vernika okupio se i u Crkvi svetog arhiđakona Stefana u Ruti Hilu, na krajnjem zapadu Sidneja. Božićnu liturgiju služio je starešina hrama, protojerej-stavrofor Srboljub Miletić, uz sasluženje jereja Aleksandra Ivanovića. Tokom Badnje večeri i Božića, crkvu u Ruti Hilu je u svečanom prazničnom raspoloženju posetilo više od hiljadu ljudi, koji su uz molitve za zdravlje i blagostanje saslušali i Božićne poslanice Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, kao i Njegovog preosveštenstva, episkopa australijsko-novozelandskog Siluana.

2024 © - Vesti online