Utorak 08.01.2019.
12:30
K. M.

Uvek uz Srbe sa Kosmeta!

K. Marković
Sa božićne službe u Bransviku

Nakon službe, starešna crkve Svete Trojice, protojerej stavrofor Petar Damljanović, pročitao je poslanicu patrijarha Irineja u kojoj se vernici pozivaju da pokažu solidarnost prema braći i sestrama na Kosovu i Metohiji, a kojima se oduzima čak i pravo na život dostojan čoveka, te ističe da sloboda za srpski narod nije moguća u lažnoj državi Kosovo.

- Govoriti o trajnijem rešenju problema na Kosovu i Metohiji, a bez uvažavanja ovih preduslova, značilo bi prihvatiti ratno i poratno etničko čišćenje i otimačinu kao svršen čin i odbaciti sve vrednosti na kojima, bar načelno, počivaju hrišćanska Evropa, ali i celi svet - posebno je ostalo zapaženo iz patrijarhove poslanice među vernicima u Bransviku.

Kao i u svim pravoslavnim hramovima, i vernici u Bransviku pozdravljali su se rečima "Mir Božji, Hristos se rodi" i otpozdravljali sa "Vaistinu se rodi". Posle 40 posnih dana, danas je prvi ''mrsni'' dan. Iako je ponedeljak u Australiji za mnoge pravoslavne vernike bio radni dan, mnogi su ga iskoristili da ga provedu u porodičnom okruženju uz porodični ručak.

Naravno, ni ovaj Božić nije mogao da prođe bez česnica u koju se stavljaju novčić i razni drugi simboli. Ko od ukućana nađe neki od simbola, veruje se da će na tom polju biti najuspešniji.

2024 © - Vesti online