Sreda 09.01.2019.
01:30
telegraf.rs, Vestionline

Evo koliko kilograma smete da izgubite za mesec dana

HCC International ltd
Foto: Ilustracija

- Ukoliko se budete zamarali ciframa, nigde nećete stići. Bolje se pozabavite zdravim načinom života i usput ćete izgubiti nestvaran broj kilograma- kaže dr Suzan Beser, ekspert za porodičnu medicinu iz Baltimora.

Ona dodaje da je obavezno redovno vežbanje, kao i unošenje svežih namirnica, više nego obrađenih. Ukoliko i pojedete takvu hranu, onda je važno da ona ne bude pržena na ulju.

Ako ipak ne možete da ne brojite, onda je optimalna cifra koju bi trebalo da skinete tokom nedelje nešto više od pola kilograma. Pod ovim se smatra zdravo mršavljenje. Ako to pretvorite u kalorije na dnevnom nivou, to je oko 500 kalorija koje smete da unesete u organizam. Za mnoge ljude ovo je nepojmljivo, pa velika većina brzo odustaje od dijeta.

Čak i oni koji uspeju da izdrže ovaj tempo, mogu da se razočaraju.

- Ne možete programirati svoj organizam. Bez obzira što ćete se isto ponašati tokom celog meseca, moglo bi da se desi da u toku jedne sedmice izgubite više, a naredne manje kilograma. Važno je i da znate da postoji period kada možete da izgubite isto kilograma, ali se u jednom vremenskom intervalu to baš primeti, dok u sledećem izgleda da stagnirate - kaže dr Beser.

Ove varijable bi trebalo uzeti u obzir, jer može da se desi da odustanete od dijete, a da ste sve vreme na dobrom putu.

Postoje još neki segmenti mršavljenja koji su nepobitne činjenice.

Tokom prvih meseci djete ljudi koji su teži će da izgube mnogo više kilograma od onih koji treba da svuku samo poneku kilu.

Pored toga, muškarci i žene ne gube kilograme na isti način i istim tempom. Zbog svoje građe, jači pol će brže da gubi na težini u početku, dok su žene izdržljivije po prirodi i imaju šanse da smršaju više. Istovremeno je važno napomenuti da je kod žena bitan faktor hormonski status, koji nikako ne bi trebalo preskočiti kad se pravi program ishrane. Naime, tokom meseca, ženama se u određenom periodu naglo ubrzava metabolizam i to tokom ciklusa, što može da sagori gomilu kalorija, ali one se kasnije brzo nadoknade.

- Kada telo dođe do neke granice mršavosti, vaš metabolizam će se prirodno usporiti. Jako je važno da ispratite svoje telo i da stanete tada sa dijetom da ne biste upali u drugi, još opasniji zdravstveni problem - kaže dr Beser.

Ukoliko na vreme odredite koja vam je količina i vrsta hrane dovoljna i koja zadovoljava zdravstvene norme, onda niste ni u kakvom problemu. Naprotiv, možete dosta dugo ostati na željenoj kilaži, dok ne dođe do prirodnog procesa fizičkog sazrevanja.

2024 © - Vesti online