Ponedeljak 07.01.2019.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Lična arhiva

Razgalile roditeljska i dečja srca

Lična arhiva
Sunčica Ivanković

Na spisku prvog dela donacije od ukupno 6.000 dolara koje je prosleđeno u beogradsko Dopisništvo "Vesti", podsećanja radi, našlo se 12 imena, među kojima je bilo i onih koji nisu štićenici Humanitarnog mosta.

Danas beležimo i poslednja uručenja donacija koja su proteklih dana otišla na četiri adrese i prijatno iznenadila porodice teško bolesne dece. Među njima je i familija Anđelije Mršić (16) iz Kraljevca kod Rume, koja se već 10 godina bori sa njenom teškom bolešću. Sve do svoje četvrte godine bila je zdravo dete, ali je skoro preko noći počela da se povlači u sebe, a njen psihomotorni razvoj se vidno usporavao za njen uzrast.

Od tada do danas Anđelija vreme uglavnom provodi po bolnicama na raznim ispitivanjima i analizama, a njena dijagnoza je hereditarno neurodegenerativno oboljenje. Kako joj propadaju bela i siva moždana masa to je dovelo do gubitka moći kretanja i Anđelija je pala u invalidska kolica, a sada izvršava proste naloge, koliko joj mogućnosti dozvoljavaju. Kako bi Anđelijina bolest prestala da napreduje, jedini lek je transplantacija matičnih ćelija, ali i defektološki i fizijatrijski tretmani za koje je potrebno mnogo novca koje njeni roditelji ne mogu da izdvoje. Zato im je dar Kola srpskih sestara iz Melburna i više nego dobrodošao.

- Iskrena da budem ovo je pravo iznenađenje i kao dar sa neba, budući da već drugu godinu pokušavamo da prikupimo novac za Anđelijinu transplantaciju matičnih ćelija. Za to je potrebno 10.000 evra koje mi sami nikako ne možemo da obezbedimo, pa smo pokrenuli akciju i preko fondacije Budi human. Odziv za pomoć našoj ćerki bio je izuzetno slab. Za godinu dana uspeli smo da prikupimo tek 3.000 evra. Svesni smo da ima mnogo bolesne dece i ljudi, koji su poput nas, u teškoj situaciji, ali našoj Anđeliji je sve teže kako vreme odmiče. Borimo se da joj omogućimo po koju fizikalnu terapiju, koje joj mnogo prijaju, ali budući da živimo samo od primanja za tuđu negu i pomoć i povremenih poslova mog supruga, teško izlazimo na kraj sa svime što je pred nama. Zato veliko hvala tim dobrim ljudima što su pomislili na našu Anđeliju i na ovaj način joj pružili svoju podršku - rekla je majka Marija, čija duša jedina zna kroz kakvu golgotu prolazi zbog bolesti ćerke.

Prijatno iznenađeni bila je i majka Radovana Kopanje (22) iz Banjaluke, koji je pre osam godina operisao tumor na mozgu, ali je ove godine dobio iste simptome, zbog čega je imao još jednu operaciju. Prva operacija obavljena je na Klinici za neurohirurgiji u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, a druga na Klinici za neurohirurgiju u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci. I na njihov kućni prag prosledili smo 500 dolara.

- Hvala Bogu i to je prošlo kako treba, pa se Radovan sada polako oporavlja i za sada je dobro. Ostalo je da uradi još neke magnetne rezonance, ali osim toga, moram priznati da je ovo za mene zaista veliko iznenađenje. Da je neko tako daleko mislio na nas i poželeo da nam pomogne. Hvala im od srca. Sigurna sam da ne mogu ni da naslute koliko nam je ova pomoć dobrodošla budući da je čak nas troje u kući bolesno i da nam je svaki dinar zlata vredan - rekla je Anica Kopanja, čiji se suprug, takođe leči od karcinoma.

Sunčica delimično progledala

Deo donacije od 500 dolara stigao je i na kućnu adresu sedmogodišnje slabovide Sun턍i Ivanć iz Banjaluke. Ova ljupka devojčica je naime, prošle godine videla samo deset odsto zbog čega je morala na operaciju na ruskoj klinici "Sve ruski centar za očnu i plasčnu hirurgiju". Novac u tu svrhu prikupili su uz pomoć dobrih ljudi zahvaljujući čemu danas Sunčica bolje vidi.

- Hvala tim divnim ženama do neba. Baš su nas obradovale i razgalile srce. Njihov dar će biti utrošen isključivo za nastavak Sunčicinog lečenja, jer naša borba još nije gotova. Sunčica je do sad imala tri operacije i na sreću vid se svaki put znatno poboljšao, ali pravi rezultati tek treba da uslede, uglavnom mi smo prezadovoljni - rekla je majka Milica Ivanković.

Hvala i od Milice

Na kućnu adresu Milice Simetić iz Dobrinaca smo, takođe, prosledili dar Žena mironosica iz Melburna od 500 dolara, na čemu se majka Ljiljana Simetić od srca zahvalila i poželela zemljacima pregršt lepih želja. Samim tim, reporteri "Vesti" uručili su donacije svima kojima su namenjene. Međutim, ove divne žene sa dalekog kontinenta, u međuvremenu, uputile su još 9.000 dolara zajedno sa spiskom osamnaestoro dece, kojima je takođe namenjeno po 500 dolara. Više o svemu tome pisaćemo narednih dana, kada budemo krenuli sa isporukom novih donacija, kako bi dobročiniteljke mogle da podele radost sa svima onima na koje su mislile.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online