Utorak 08.01.2019.
02:00
Z. M. - Vesti

Romski jezik za ceo svet

Z. Mirković
Boža Živanović i Zlatomir Jovančić

O važnosti ovog izdavačkog poduhvata prisutnima su govorili Jovanović, u ime izdavača, a Tamara Božović predsednica Svetske organizacije romskih žena.

Pisanje gramatike bilo kojeg jezika veoma je težak i odgovoran posao. Kad je reč o romskom, teškoće se uvećavaju jer se dijalekti jedinstvenog jezika prilično razlikuju s obzirom na seobe Roma u razne krajeve sveta. Pored toga, oseća se uticaj drugih jezika, naročito u rečniku.

Posle studiozne analize romske fonetike, odnosno glasova koji se javljaju u svim značajnijim dijalektima koji je, prethodno odabrala Međunarodna komisija, da bi se koristili za standardizaciju romskog jezika, utvrđeno je da se romsko latinično pismo sastoji od 38 slova.

Zanimljivo veče prigodnim nastupom ulepšali su i proslavljeni muzički virtuozi Moša Šišić i Zoran Dimić.

U vreme kada se obeležava 1.000 godina egzodusa Roma iz Indije prisutni pisci su predstavili nekoliko zanimljivih knjiga između ostalih "Romi u vremenu" i bestseler "Greh jedne Romkinje".
Predviđen je uskoro i novi susret na kome će se okupiti veći broj značajnih romskih intelektualaca koji svojim radom i delovanjem doprinose očuvanju i popularizaciji romske nacije koja po nekim procenama broji oko 70 miliona u celom svetu.

2024 © - Vesti online