Ponedeljak 07.01.2019.
09:03
sputniknews.com

Vašington post: Amerika pritisnula Tačija da ukine tarife

EPA//Valdrin Xhemaj
Hašim Tači

"Vašington post" navodi da se Tramp neuobičajeno direktno obratio srpskom i kosovskom lideru tako što im je lično poslao pisma u kojima nagoveštava mogućnost da bi mirovna ceremonija mogla da se održi u Beloj kući.

Američki list navodi da je Tači 21. decembra, nekoliko dana po dobijanju Trampovog pisma, otišao u Berlin, gde se sastao sa ambasadorom SAD Ričardom Grenelom, Trampovim čovekom od poverenja.

Tači je tada obećao da će promeniti kurs kada je reč o tarifama koje je Priština uvela na svu srpsku robu, a na sastanak je otišao sa trojicom saradnika.

Grenel je od Tačija zatražio normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i direktne pregovore, kažu američki zvaničnici. List dodaje da se on nije sastao pojedinačno sa srpskim predsednikom Vučićem.

- Tači i ja smo razgovarali o značaju dugoročnih odluka, a ne kratkoročnih reakcija. Drago mi je što je pristao i što se obavezao da će raditi na ukidanju tarifa koje su nedavno uvedene srpskim proizvodima - rekao je Grenel u izjavi za "Post".

Ovaj potez bi pomogao da se pošalju pravi signali da je Tači ozbiljan kada je reč o pregovorima, dodao je Grenel, koji je bio portparol i savetnik Džona Boltona, aktuelnog savetnika za bezbednost Bele kuće.

Tači je u izjavi za "Vašington post", na engleskom i preko mejla u petak, rekao da je "spreman da razmotri ukidanje tarifa ako se za Kosovo otvori jasan put za nastavak u pravcu postizanja konačnog mirovnog sporazuma sa Srbijom".

"Vašington post" konstatuje da Tači ne može sam da ukine tarife i da se suočava sa protivljenjem kosovskog premijera i ponekad političkog rivala Ramuša Haradinaja, ali da SAD njegov gest smatraju prvim korakom u pravcu deeskalacije tenzija i mogućim povratkom onome što se činilo najplodonosnijim naporima tokom deset godina u pravcu konačnog mirovnog sporazuma.

2024 © - Vesti online