Ponedeljak 07.01.2019.
01:12
aljazeera.net

Vicekancelar: Godine izobilja su prošlost za Njemačku

pixabay.com
 

- Za 2018. godinu ćemo još jednom zabeležiti porast prihoda od poreza, ali godine izobilja su iza nas - upozorio je Šolc, član Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD).

On je naglasio kako se ubuduće više ne mogu očekivati "neočekivano visoki" iznosi od poreskih prihoda. Prema procenama, Nemačka bi, kao izvozno orijentisana nacija, mogla natprosečno biti pogođena globalnom recesijom i protekcionističkim tendencijama.

Nemački ministar finansija je istovremeno najavio intenzivnije oporezivanje međunarodnih kompanija, poput Amazona, Facebooka ili Starbucksa.

- Moramo zaustaviti praksu po kojoj ovi koncerni prihode ostvarene u Nemačkoj oporezuju u zemljama s nižim porezima ili s nultom poreskom stopom - rekao je Šolc.

On u ostvarivanju ovog nauma očekuje i podršku američkog predsednika Donalda Trampa.

"Vlada SAD je na našoj strani"

- U grupi zemalja G7 i G20 smo, što se oporezivanja međunarodnih kompanija tiče, saglasni sa Francuskom i Japanom, a u međuvremenu je i vlada SAD na našoj strani - kazao je socijaldemokratski političar.

Šolc je naglasio kako se intenzivno radi na ispunjenju tačke koalicionog sporazuma demohrišćansko-socijaldemokratske vlade o smanjenju poreza za građane Nemačke s nižim i prosečnim prihodima.

On je istovremeno odbacio ukidanje solidarnog prireza za građane s višim primanjima, koji od ujedinjenja Nemačke svi zaposleni plaćaju u svrhu privrednog oporavka istočnog dela Nemačke, kako to sada predlažu neki političari demohrišćanske Unije CDU/CSU.

2024 © - Vesti online