Nedelja 06.01.2019.
23:35
sputniknews.com

Ubijen jedan od najtraženijih terorista Al Kaide

EPA/CHRISTIAN HARTMANN / POOL
Donald Tramp

Badavi je bio jedan od najtraženijih članova terorističke grupe Al Kaida.

- Naša velika armija izvršila je pravdu za heroje koji su poginuli i ranjeni tokom kukavičkog napada na razarač "Kol". Upravo smo ubili vođu ovog napada Džamala el Badavija. Naš posao protiv Al Kaide se nastavlja. Nikada nećemo prestati da se borimo protiv radikalnog islamskog terorizma - napisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Badavi se nalazio na spisku FBI najtraženijih terorista. Za informacije koje bi dovele do njegovog hvatanja utvrđena je nagrada od 5 miliona dolara.

Mediji su saopštili da je Badavi ubijen u utorak u avionskom napadu na Marib u Jemenu tokom zajedničke operacije američke vojske i obaveštajnih službi. Terorista se nalazio u automobilu i vozio je sam. Ističe se da vazdušni napad nije naneo nikakvu "kolateralnu štetu".

Teroristi-samoubice su u malom čamcu napunjenom eksplozivom napali razarač "Kol" 12. oktobra 2000. godine dok je dosipao gorivo u luci Adena u Jemenu. U napadu je poginulo 17 američkih mornara, a 39 je bilo povređeno.

Mediji su naveli da su 2004. Badavija uhvatile jemenske vlasti, ali je on 2006. pobegao iz pritvora, nakon što je sa još nekoliko drugih zatvorenika iskopao tunel koji vodi iz zatvora do obližnje džamije.

2024 © - Vesti online