Nedelja 06.01.2019.
20:00 >> 12:15h
Igor Subić - Vesti

Biće još pobeda na radost Srba!

EPA/Armando Barbani
Godina pune afirmacije: Mijat Gaćinović, vezista Ajntrahta iz Frankfurta, u duelu sa Sašom Markovićem (Apolon)

Iza Vas je 2018, najbolja godina u klupskoj karijeri. Osvojili ste nemački Kup pobedom protiv Bajerna, prezimili u Ligi Evrope, a odlično igrate i u Bundesligi. Kako sa ove distance gledate na sve što Vam se dešavalo u 2018. godini?

- Slažem se, veoma uspešna godina je iza nas. Mnogo mi je drago što smo navijačima doneli toliko čekani trofej. Tek kada sam video njihova lica na dočeku, shvatio sam koliko smo veliku stvar uradili. Pehar se u Frankfurtu čekao tačno 30 godina, pa je jasno kolika je težina našeg uspeha. Uz trofej u Kupu, presrećan sam što smo u Ligi Evrope ostvarili maksimalan učinak u grupi i tako oborili klupski rekord. Zaista nam je stalo da tako nešto ostvarimo, to je jedinstven rezultat kojim smo se upisali zlatnim slovima u klupsku istoriju. Nadam se da ćemo u budućnosti opet biti u mogućnosti da obradujemo navijače novim uspesima, jer oni to stvarno zaslužuju, pružaju nam fenomenalnu podršku na svakoj utakmici.

Posle odlaska trofejnog trenera Nike Kovača došao je Adi Hiter, ali su hemija u ekipi i igra ostale iste, ako ne i bolje. Kakvi su vaši utisci o Hrvatu, a kakvi o Austrijancu?

- Slični su treneri, prošli su Salcburgovu školu, imaju stil koji je prepoznatljiv. Imao sam odličnu saradnju sa Nikom, kao i sada sa Adijem, vrhunski su stručnjaci i motivatori. I Niko i Adi su mi pomogli da unapredim svoju igru i zahvalan sam im na tome.

Aktivni ste na društvenim mrežama, pa verovatno znate da cela Srbija prati i navija za "srpski" Ajntraht. Koliko Vam znače mnogobrojne poruke podrške Srba iz matice i dijaspore?

- Zaista nam mnogo znači podrška naših ljudi, osećamo je svakodnevno, stiže nam sa svih strana planete, porukama i komentarima na društvenim mrežama. Ove sezone nas posebno prate svi i drago nam je što smo često uspevali da ih obradujemo. Trudićemo se da tako bude i u budućnosti.

Koja Vam je pobeda sa Ajntrahtom najdraža, a koji poraz najteže pao?

- Najdraža mi je prošlosezonska pobeda u finalu Kupa Nemačke protiv Bajerna, ali i u plej-autu protiv Nirnberga pretprošle sezone, koja je bila izuzetno važna za klub, da ostane u eliti. Najteže mi je pao poraz protiv Dortmunda u finalu Kupa 2017. godine.

Kakve su ambicije Ajntrahta u Bundesligi i Ligi Evrope u 2019. godini?

- Želimo da nastavimo kao u prvom delu sezone, a potrudićemo se da budemo još bolji. Rano je govoriti dokle ćemo dogurati i koji su nam krajnji dometi. U Ligi Evrope igramo veoma dobro i nadam se da ćemo tako da nastavimo i protiv Šahtjora u šesnaestini finala. Izvesno je da imamo kvalitet i trudićemo se da budemo bolji nego prošle sezone, koja je bila izuzetno uspešna.

Odličnim igrama privukli ste pažnju nemačkih i evropskih velikana, ali ste bez obzira na to nedavno potpisali novi ugovor sa Ajntrahtom, do juna 2022. godine. Ako biste bili u situaciji da birate, u kojoj ligi biste voleli da vidite sebe u budućnosti?

- Zadovoljan sam u Ajntrahtu, zato sam i produžio ugovor. Mislim da sam na pravom mestu i da mogu još da napredujem. Kad dođe ponuda koja zadovoljava i klub i mene, tek onda ću promeniti sredinu.

instagram.com
Srpski trio iz Frankfurta: Gaćinović, Jović i Kostić

Da li ste u kontaktu sa Veljkom Paunovićem, selektorom zlatnih "orlića" sa Novog Zelanda?

- Na vezi smo, čujemo se povremeno. Veljko je odličan trener i ne sumnjam da će napraviti vrhunsku karijeru.

Da li pratite Superligu Srbije i situaciju u Vojvodini, Vašem bivšem klubu sa kojim ste 2014. godine osvojili Kup Srbije?

- Naravno, pratim srpsku ligu i Vojvodinu. Nadam se da će se klub brzo vratiti gde mu je i mesto, a to je među prve tri ekipe u Srbiji.

Za kraj, šta želite sebi, a šta čitaocima "Vesti" u 2019. godini?

- I sebi i čitaocima "Vesti" želim da budemo zdravi, a za ostalo ćemo se sami pobrinuti.

Lična karta

Ime i prezime: Mijat Gaćinović
Datum rođenja: 8. 2. 1995.
Pozicija u timu: vezni igrač
Visina: 175 cm
Težina: 70 kg
Karijera:
2013-15 Vojvodina
2015-?? Ajntraht

Otac najbolji učitelj

Mijat posebno ističe oca Vladimira kao ključnog čoveka za razvoj njegove igračke karijere. Vladimir Gaćinović (52) je najveći deo igračke karijere proveo u Leotaru iz rodnog Trebinja, jednu sezonu je odigrao za dubrovački GOŠK, poslednjih šest sezona je igrao za Bečej, a bio je još aktivan igrač kad se 1995. godine rodio sadašnji fudbaler Ajntrahta. Vezista kluba iz Frankfurta ističe da mu je otac najviše pomogao u razvoju, i kao trener, i pružajući podršku.

- Od svih trenera sa kojima sam sarađivao posebno bih izdvojio mog oca, od njega sam najviše naučio i sigurno ne bih bio ovde gde sam danas da nije bilo njega. Od oca sam najviše naučio u fudbalu. Bio mi je i prvi trener, a i dan-danas svaki dan pričamo o fudbalu daje mi savete i ukazuje na neke stvari, a to mi mnogo znači - ističe Gaćinović.

Otac Vladimir je u sezoni 2010-2011. vodio omladince Vojvodine u kojima je Mijat igrački počeo da se razvija. Trenerski put ga je zatim vratio u Leotar, klub u kom je i počeo trenersku karijeru 2002. godine. Osim Leotara, stariji Gaćinović je vodio i Zvijezdu iz Gradačca i Igalo, Poslednji posao u Srbiji Vladimir Gaćinović je imao na klupi Spartaka iz Subotice, ali ga je pre tri meseca na toj funkciji nasledio Predrag Rogan.

Ni reč o reprezentaciji Srbije

Mijat se ljubazno odazvao pozivu da da intervju za "Vesti", ali je jedini uslov bio da se ne priča o reprezentaciji Srbije. Nadamo se, međutim, da će Mijat ponovo igrati za "orlove", već protiv Portugala u martu, u prvom meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Gaćinović je za "orlove" odigrao 11 utakmica i postigao dva gola, oba u kvalifikacijama za Mondijal u Rusiji, u pobedama na gostovanju protiv Gruzije i kod kuće protiv Moldavije. Nije bio deo ekipe na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

MN Press
 

Nerazdvojan sa zemljacima

Gaćinović ne krije da mu mnogo znači što u Ajntrahtu igra sa zemljacima, Lukom Jovićem i Filipom Kostićem.

- Zaista mi mnogo znači što smo na okupu u Ajntrahtu. Poznajemo se još odranije. Odlični su momci, a što je najvažnije i veoma kvalitetni igrači. Provodimo dosta vremena zajedno i van terena. Nemamo dovoljno slobodnog vremena da izlazimo često i družimo se sa našim ljudima iz Frankfurta. Slobodno vreme uglavnom provodim sa porodicom ili sa Lukom, Filipom i Antom Rebićem.

Zlatni dečko srpskog fudbala

Gaćinović je jedan od retkih srpskih fudbalera koji je vlasnik "duple krune" - zlata sa Evropskog prvenstva u Litvaniji 2013. godine za igrače do 19 godina i najsjajnije medalje sa Svetskog prvenstva na Novom Zelandu, 2015. godine, za igrače do 20 godina.
Uz Gaćinovića, samo još četvorica fudbalera mogu da se pohvale da su i evropski i svetski šampioni. To su Predrag Rajković, Miloš Veljković, Nemanja Maksimović i Sergej Milinković Savić.

Golčina zaludela Evropu

Nedavno je Gaćinović postigao prelep gol protiv Lacija u Rimu u Ligi Evrope, koji je "prostrujao" društvenim mrežama i postao apsolutni hit. Nameće se pitanje da li ćete posle tog pogotka češće šutirati sa više od 20 metara?

- Nisam često uspevao da tako šutnem sa distance, ali ono u Rimu je stvarno bilo dobro. Lopta mi je savršeno pala na nogu, priznajem da dugo nisam uspevao tako nešto da uradim. Ko zna, možda će mi posle tog gola bolje ići u šutevima iz daljine. U svakom slučaju, ne bih imao ništa protiv - sa osmehom je rekao Gaćinović.

Puni baterije na Maldivima

Vezista Ajntrahta je dvonedeljni odmor, koji ima između prvog i drugog dela sezone u Nemačkoj, iskoristio na Maldivima. Gaćinović uživa na rajskom ostrvu sa verenicom, ali će već za nekoliko dana morati da se javi na prozivku ekipe pred pripreme za drugi deo sezone, koji startuje 18. januara.

2024 © - Vesti online