Nedelja 06.01.2019.
20:10
Z. M. - Vesti

Lakše do lekova, teže do čokolade

pixabay.com
 

Prva se tiče starijih vozača kojima je povećana granica za obavezni odlazak kod lekara. Naime, vlasnici vozačkih dozvola neće morati kod lekara do 75. godine, što je za pet duže nego do sada. Takođe i vozači koji imaju problema sa vidom, u granicama dozvoljenog, od februara više neće biti u obavezi da traže potvrdu oftalmologa.

Kada je reč o penzionerima, od 1. januara minimalna penzija je povećana sa sadašnjih 1.175 na 1.185 franaka. Od 1. januara liberalizovano je izdavanje lekova, pa će stotine lekova, za koje nije trebao recept lekara, a koji su morali da se prodaju u apotekama moći da se kupe u drogerijama.
Od 2019. RTV pretplatu više neće obavljati Billag nego Seraf , a najbolja vest je što domaćinstva više neće plaćati 451 franak, već "samo" 365 franaka za radio i televiziju.

Švajcarske železnice (SBB) počinju testiranje besplatnog interneta u vozovima.

Menja se i zakon o igrama na sreću, čime dobitak manji od milion franaka više ne potpada pod obavezu oporezivanja, a dosadašnja granica bila je 1.000 franaka.

Ono što će nervirati građane jeste poskupljenje godišnje premijera za zdravstveno osiguranje u visini od prosečno 1,2 odsto. Najavljeno je poskupljenje čokolade u "zemlji čokolade" jer je na zahtev Svetske trgovinske organizacije ukinut deo subvencije proizvođačima, što će se odraziti na cene proizvoda.

Ograničenja za cigarete

Od 1. juna se na svim železničkim stanicama zabranjuje pušenje, a preduzeća javnog prevoza su odlučila da se pušenje dozvoli samo u obeležnim zonama.

Kako bi zaštitili slepe učesnike u saobraćaju, vozila na električni pogon od sredine godine moraće da, iz bezbednosnih razloga, prave buku.

Od 1. septembra u Švajcarskoj više neće smeti da se prodaju halogena svetleća sredstva.

2022 © - Vesti online