Ponedeljak 07.01.2019.
00:27
L. Draško

Čekajući Putina

Lična arhiva
Hram Svetog Save sve raskošniji

Koliko je žestokih oluja prohujalo preko mnogostradalne srpske zemlje samo tokom minulog stoleća! Ona je pretrpela dva svetska rata, užasan i surov genocid pravoslavnog srpskog stanovništva, kao i teška vremena suzbijanja vere. I u skorije vreme njoj je bilo suđeno da pretrpi užase novih ratova: bombardovanja, skrnavljenja i rušenja svetinja, bol i gubitak života na hiljade njenih sinova koji su postali izbeglice.

Neprijatelji Crkve, koristeći se privremenom zemaljskom vlašću koja se našla u njihovim rukama, na sve moguće načine su sprečavali podizanje hrama svetitelja Save. Ali, pravoslavni Srbi, grejući srca svojom verom, strpljenjem i hrabrošću, neprestano su otpočinjali gradnju.

Ovo je Njegova svetost patrijarh moskovski i sve Rusije gospodin Kiril izgovorio 16. novembra 2014. godine pošto mu je uručeno najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve - Orden Svetog Save prvog reda.

U ovim rečima je sažeta uzbudljiva istorija svetinje koja je iz godine u godinu sve raskošnija zahvaljujući i dragocenoj pomoći Ruske Federacije u iznosu od deset miliona evra. Za ukrašavanje najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu Rusija je našoj zemlji poklonila više od deset miliona evra, a prema pisanju "Večernjih novosti", Vladimir Putin, čija se poseta Beogradu očekuje sredinom januara, dogovoriće sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem nastavak ruske pomoći za potpuno okončanje radova u Hramu.

Putin je već bio u ovoj svetinji kada mu je patrijarh Irinej uručio Orden Svetog Save Prvog stepena. On je tada obećao konkretnu pomoć za završetak vračarskog Hrama koji bi trebalo da simbolizuje bliskost dvaju naroda.

Mozaik ostavlja bez daha

U Hramu Svetog Save u februaru prošle godine predstavljen je mozaik centralne kupole hrama, visine od 65 metara, jedan od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svetu. Na mozaiku je radilo 70 umetnika i mozaičara iz Rusije i Srbije pod rukovodstvom narodnog umetnika Ruske Federacije Nikolaja Muhina. Ukras težak 40 kilograma pravljen je godinu dana u Moskvi, nakon čega je prevezen u Beograd.

Velelepna kripta

Na sedam metara ispod Hrama nalazi se velelepna Crkva Svetog kneza i mučenika Lazara. Tu se nalazi i riznica Svetog Save, kao i kripta patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Obuhvata oko 2.000 metara kvadratnih.

2024 © - Vesti online