Nedelja 06.01.2019.
11:20
aljazeera.net

Ima li, konačno, borbenih aviona u Hrvatskoj?

pixabay.com
Avioni F-16 (Foto: Ilustracija)

Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske - MORH zatražilo je od Izraela službeni izveštaj do 11. januara može li da isporuči avione, a u slučaju da ne može, sledi poništenje odluke o izboru. Premijer Andrej Plenković kaže kako je poništenje konkursa vrlo verojatno ako se ne može dobiti ono što je odabrano.

- Hrvatskoj je ponuđena uobičajena lepeza opcija i previše izbora izvan toga i nema, osim ako se ne gledaju "egzotične", politički sumnjive opcije ili značajno korišćeni avioni - kaže analitičar portala OBRIS - Obrana i sigurnost Igor Tabak.

- Ali većina takvih opcija zapravo su tipične u zemljama trećeg sveta, zemljama koje su blokovski i politički drugačije usmerene. Hrvatsku tu ipak uveliko određuju i NATO i Evropska unija i naše prostorno i političko okruženje. Prema tome, nekakve ruske ili kineske opcije nisu uobičajene za zemlje našeg geopolitičkog kruga - kaže Tabak.

Hrvatskoj su stigle ponude Grčke, SAD-a i Izraela za F-16 kao i za švedski Gripen, a razmišljalo se i o južnokorejskim avionima, ali to se pokazalo vrlo "egzotičnim" i uslovno zadovoljavajućim.

- Pitanje da li su Hrvatskoj uopšte potrebni borbeni avioni složeno je - deo građana će smatrati da nije i da bi bilo bolje sredstva uložiti u, na primer, škole ili bolnice.- navodi bezbednosni i spoljnopolitički analitičar Denis Avdagić.

Ali, ističe on, to se može reći za nabavku bilo čega.

- "Besplatnog ručka" nema - u okviru NATO-a sopstveno nebo se mora čuvati ili prepustiti nekom drugom da obavlja taj zadatak, ali to se pre ili kasnije nekako mora platiti. Ovo što se dogodilo, kako god da okrenemo, jeste svojevrsni debakl, a najgore bi bilo kada bi se opet dugo čekalo na rešenje ako Hrvatska nema avione koji takvo čekanje mogu "dopustiti" - zaključuje Avdagić.

2024 © - Vesti online