Subota 05.01.2019.
13:12
Vestionline, Tanjug

Paraćin protiv izgradnje mini-hidroelektrane na Grzi

commons.wikimedia.org/Đurđevak
Reka Grza

Na zvaničnom sajtu SO stoji da je "odluka donesena glasovima svih prisutnih odbornika". 

Građani Paraćina su početkom decembra, protestima i skupljanjem potpisa za peticiju Vladi, zatražili obustavu izgradnje mini-hidroelektrane na rečici Grzi, levoj pritoci Crnice, na Kučajskim planinama. 

Tok Grze je dug svega 23 kilometra, važne su joj pritoke Ivaništica i Velika Čestobrodica, na svom toku ima dva jezera, gornje i donje, a na donjem je planirana izgradnja MHE. 

U organizaciji nevladine organizacije Alternativni parlament, građani su održali 1. decembra protest na reci, oko 20 kilometara od Paraćina, putem prema Zaječaru, a tri dana kasnije započeli sa prikupljanjem potpisa za peticiju, koju su uputili Vadi, nadležnom ministarstvu i lokalnoj samoupravi. 

Izgradnja MHE na Grzi, snage 499 kilovata, trebala bi početi na proleće, investitor je iz Topole a vrednost radova je veća od 80 miliona dinara

Opština Paraćin je investitoru izdala dozvolu za gradnju 27. septembra. Lokacijski uslovi su mu izdati početkom jula. 

"Od tog datuma teče dvogodišnji rok za prijavljivanje i početak gradnje", stoji u izveštaju Odeljenja za urbanizam i imovinsko pravne poslove opštine Paraćin. 

"Ucevljivanje" Grže, koja je sa okolinom zaštićeno prirodbno dobro treće kategorije, imalo bi pogubne posledice za floru i faunu ovog dela netaknute prirode Kučajskih planina i za turizam jednu od važnih grana razvoja opštine Paraćin, tvrde u Narodnom pokretu "Svi za Paraćin". 

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović rekao je tada novinarima da je reč "o državnom projektu koji se sprovodi u Srbiji". 

- Nama (opštini) nije potrebna MHE na Grzi, ne donosi novo zapošljavanje, ne doprinosi  poboljšanju lokalne infrastrukrture - rekao je Paunović tada. 

Na zvaničnom sajtu opštine Paraćin, stoji da su "katastrom MHE Srbije, utvrđenim 1987. godine,  na teritoriji opštine Paraćin predviđene četiri lokacije za izgradnju, dve na Crnici i dve na Grzi". 

Plan je implementiran u "važeći Prostorni plan Srbije od 2010. do 2020. godine i usklađen u plan opštine Paraćin", istaknuto je na sajtu. 

Investiror ima "pribavljene uslove" za izgradnju od Telekoma, Srbijagasa, Srbijavode, Vodovoda, Elektrodistribucije, Direkcije za izgradnju, JP Putevi Srbije, Sektora za vanrdene sitauacije MUP Jagodine, Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Zavoda za zaštitu prirode Srbije, rečeno je Tanjugu u odeljenju za urbanizam. 

Urbanisti Paraćina ističu da projektom izgradnje, predviđena trasa cevovoda za MHE, "ne prolazi rekom i ne dira vodne objekte, već levom stranom zaštitnog pojasa državnog puta, za koju je nadležno JP Putevi  Srbija, dalo saglasnost". 

2024 © - Vesti online