Petak 04.01.2019.
21:33
b92.net, Vestionline

Panika u najavi - Nemci ostaju bez keša

pixabay.com
 

Ujedinjeni sindikat zaposlenih u sektoru usluga Verdi već je organizovao štrajk upozorenja sa pet posto zaposlenih, zbog čega su u pojedinim gradovima Nemačke bankomati 2. januara ostali prazni.

Sindikat zahteva povećanje plata za 1,50 evra po satu, odnosno za oko 250 evra mesečno, i traži izednačavanje zarada zaposlenih u istočnoj i zapadnoj Nemackoj, prenosi informativni portal Kvarc (Quartz). 

Iako su mogli nesmetano da plaćaju karticama, nedostatak gotovine naljutio je Nemce koji su poznati po tome da više vole "keš" nego plastiku. 

Decenijama posle ponovnog ujedinjenja 1990. godine, radnici u nekadašnjoj istočnoj Nemačkoj i dalje zaostaju za svojim zapadnim kolegama u ekonomskom smislu u nekim kategorijama, piše portal i kao primer navodi da oni rade više sati, a manje su plaćeni. 

Prema podacima sindikata Verdi, bruto mesečne plate radnika za dostavu novca i vozača na zapadu iznose između 2.200 do 2.900 evra u odnosu na 1.800 do 2.400 evra na istoku zemlje. Gotovinski način plaćanja je najpopularniji u Nemačkoj, mada ta navika polako čili i u ovoj zemlji koja je posle Prvog svetskog rata bila razorena trinaestocifrenom hiperinflacijom, dodaje se u tekstu. 

Oko 74 odsto transakcija u Nemačkoj u 2017. godini obavljeno je korišćenjem kovanica i papirnih novčanica, što je pad u poređenju sa oko 79 procenata tri godine ranije, prema studiji Bundesbanke. Gotovina se koristi za izmirivanje 96 odsto manjih plaćanja, odnosno za podmirenje računa u iznosu do pet evra.

To Nemačku čini unosnim tržištem za kompanije koje se bave transportom, dostavom i obezbeđenjem fizičkog novca. Zbog oslanjanja na "keš", Nemce će najavljeni štrajk posebno pogoditi. Za sada, delimična obustava rada tokom štrajka upozorenja nije imala veće posledice, dodaje Kvarc. 

Sindikat će produžiti obustavu rada ako pregovori ne budu uspešni, naveo je u saopštenju glavni Verdijev pregovarac Arno Peukes. 

Portal Kvarc je tekst ilustrovao zanimljivim grafikonom o prosečnom iznosu gotovine u novčanicima državljana 19 članica evrozone, pozivajući se na podatke Evropske centralne banke. 

Nemci se nalaže na čelu te liste sa prosekom od 103 evra u "kešu" u novčanicima, a u stopu ih prate Lusemburžani sa 102 evra, slede Austrijanci sa 89 evra, Kiprani sa 81, Grci sa 80 i Irci i Italijani sa po 69 evra. Na začelju su Francuzi koji u proseku u novčanicima nose 32 evra u gotovini i Portugalci sa iznosom od 29 evra.

2024 © - Vesti online