Petak 04.01.2019.
19:33
b92.net, Vestionline

"Srbija najsporija? Tako je, uračunali i minus prethodne vlasti"

EPA/HAYOUNG JEON
Ana Brnabić

U taj period su uračunali i negativne ekonomske rezultate, odnosno pokazatelje iz perioda prethodne vlasti, navela je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. 

- Pričaju kako je Srbija jedna od najsporije rastućih ekonomija u Evropi kada uzimaju desetogodišnji prosek. Pa tako je! Zato što u taj prosek ulaze i minus 3,1 odsto prethodne vlasti u 2009. godine, dva puta minus od jedan odsto... U naš prosek ulaze dva odsto i 2,8 odsto rasta u vreme mera fiskalne konsolidacije - pojasnila je ona. 

Premijerka podseća da je Srbija prethodnu godinu završila pozitivno sa BDP-om od 4,4 odsto 

Podseća da je deficit u budžetu 2012. godine bio 245 milijardi dinara, a da je danas suficit 32,2 milijarde dinara, da je minimalac pre šest godina (2012. godine) bio 162 evra, a da je danas minimalac 232 evra. 

- Tada je Vlada Aleksandra Vučića bila primorana da smanji plate i penzije za 10 odsto kako bhi izbegli bankrot, ali su zatim vraćene. Najveće povećanje plata bilo je u zdravstvu (28 do 30 odsto), zatim u prosveti (29 odsto) i u bezbednosnim službama (20 odsto) - pojasnila je ona. 

Srbija je, kako kaže, u prošloj godini imala rekordan budžet za kapitalnu infrastrukturu od 128 milijardi dinara, a da budžetom za ovu godinu prelazi 200 milijardi dinara za kapitalne investicije. 

- Za 2019. godinu planiran je mali deficit, ali planirali smo deficit i u 2018. godini ali smo je završili sa suficitom - pojasnila je ona i podsetila da je od velikih infrastrukturnih projekata završen KC Niš, privode se kraju Koridori 10 i 11, otvoreni su Narodni i Muzej savremene umetnosti... 

Podseća i da je u prvoj godini mandata Mirka Cvetković tadašnja vlada imala 70 odsto telefonskih sednica. 

- Zamislite tu neodgovornost prema građanima. I sada mi neko priča da je danas diktatura, neodgovornost... Dajte samo malo iskrenosti. Koliki je bio deficit, javni dug, kolike su bile penzije...? - zapitala je premijerka.

2024 © - Vesti online