Petak 04.01.2019.
15:11
Vestionline

Da li bi Zaev otvorio granice i sa Srbijom i Bugarskom?

commons.wikimedia.org/Aemruli
Granični prelaz Tabanovce prema Srbiji

On je naveo juče da ne vidi ništa sporno u predlogu Edija Rame o otvaranju granice sa Makedonijom, Crnom Gorom i Grčkom.

Na pitanje Zaevu - ako podržava Ramin predlog, koji predviđa otvaranje granica konkretno između Albanije, Makedonije, Crne Gore i Grčke, zašto onda nije pomenuo i otvaranje granice sa Srbijom i Bugarskom - Zaev je odgovorio da je "sve što je imao na tu temu rekao na jučerašnjoj pres-konferenciji". 

Na insistiranje da objasni svoj stav po tom pitanju, makedonski premijer je rekao da, "prateći primer Evropske unije, kao zemlje kandidati za učlanjenje, treba da kreiramo uslove za institucionalnu povezanost i međusobno poverenje". Krećući se u smeru ka evrointegracijskim procesima, očekujemo, naveo je Zaev, da neće postojati granice između zemalja regiona. 

- Jedan od primera je ono što se radi na prelazu Tabanovce sa Srbijom - "one-stop-shop" uz podršku Svetske banke, što bi moglo da posluži kao primer u budućnosti sa Albanijom, ali i sa drugim susedima - rekao je Zaev.

On smatra da će države regiona brzo dostići standarde, "kao i sve moderne zapadnoevropske države", sa granicama otvorenim za sve građane. 

U novogodišnjoj čestitki albanski premijer Edi Rama je rekao da nakon otvaranja granica sa Kosovom želi na isti način da otvori albanske granice sa Makedonijom, Crnom Gorom i Grčkom. 

Rama je inače prethodno u dogovoru sa vladom u Prištini dogovorio otvaranje granice između Albanije i Kosova, koje Srbija ne priznaje kao nezavisnu državu. 

U Beogradu se, međutim, nova Ramina poruka, o daljem otvaranju granica sa zemljama u kojima živi veliki broj pripadnika albanskog naroda, vidi se kao otvaranje prostora za eventualno formiranje "velike Albanije".

2024 © - Vesti online