Petak 04.01.2019.
13:48
al jazeera

Iran šalje ratne brodove u Atlantski okean

EPA
Iranska mornarica

"Iranska mornarica poslaće u martu ratne brodove u Atlantski okean", izjavio je u petak glavni zapovednik mornarice, u želji da se Islamska Republika operativnim dometom približi teritoriji Sjedinjenih Američkih Država.

"Svojom stalnom prisutnošću u međunarodnim vodama, iranske pomorske snage sprovode naređenja vrhovnog komandanta vojnih snaga ajatolaha Ali Hamneija, mašu zastavom Islamske Republike Iran, suprotstavljaju se iranofobnim zaverama i obezbeđuju transportne rute", rekao je iranski kontraadmiral Turaj Hasani.

Flotila će se zaputiti prema Atlantiku početkom iranske nove godine, odnosno početkom marta, rekao je Hasani i dodao kako će novi razarač "Sahand" biti jedan od ratnih brodova koji će stići na Atlantik.

Iranska mornarica poslednjih godina je povećala svoj domet slanjem plovila u Indijski okean i Adenski zaliv, kako bi zaštitili iranske brodove od somalijskih pirata.

Zaoštravanje odnosa između Irana i SAD-a usledilo je nakon što je američki predsednik Donald Tramp izašao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom u maju prošle godine i ponovo nametnuo sankcije.

2024 © - Vesti online