Petak 04.01.2019.
13:13
Vestionline

Hakeri ukrali milione podataka političara i poznatih, hakovana i Merkelova

Tanjug/AP
Nemačka kancelarka Angela Merkel

Više hiljada podataka sa delimično ličnim informacijama objavljeno je preko interneta, a za sada je nejasno ko je ukrao te podatke. Jasno je jedino da je napad prekinut krajem oktobra, ali niko ne zna kada je započeo. Hakerskim napadom pogođeni su političari gotovo svih političkih stranaka, izuzev desničarske AFD, čiji podaci za sada nisu objavljeni.

Među "žrtvama" napada je i predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer, ali i poznati umetnici i novinari, pre svega javnog servisa ARD i ZDF. Samo u ARD-u je najmanje 33 novinara bilo pogođeno hakerskim napadom.

Što se stranaka tiče, najteže pogođena je vladajuća koalicija CDU i CSU - od 405 političara tih stranaka objavljeni su lični podaci. Kod SPD-a hakeri su objavili podatke 294 političara, kod Zelenih 105, Levice najmanje 82, i kod FDP-a 28.

Prva istraga je pokazala da su hakeri najverovatnije "upali" u računare preko programa za pisanje mejlova "Autluk". Nakon što su uspeli da ukradu lozinke najmanje 30 političara, došli su do drugih preko mreža i naloga na socijalnim mrežama kao što su Tviter i Fejsbuk.

I nemačka kancelarka Angela Merkel nalazi se među "žrtvama" masovnog hakerskog napada na Nemačku. Objavljeni su jedan broj faksa, jedna imejl-adresa i više pisama kancelarki i koje je šefica Vlade slala. Koliko su objavljeni podaci "škakljivi" ostaje da se vidi, posebno imajući u vidu da je pogođena cela nemačka Vlada.

Vlasnik naloga na Tviteru na kojem su objavljeni poverljivi podaci nalazi se prema sopstvenim navodima u Hamburgu i sebe predstavlja kao istraživača iz oblasti bezbednosti, umetnika i fana satire. On j preko svog naloga najavio da će biti veoma zanimljivi podaci koje će tek objaviti. Njegov nalog je u međuvremenu Tviter zatvorio.

2024 © - Vesti online