Subota 05.01.2019.
03:30
A. Šišić - Vesti

Priča o kultnom parfemu: Magija u bočici

pixabay.com
 

U čast 2019. godine francuska modna kuća je kreirala limitirano izdanje "petice". Chanel No 5
limited edition je miris upakovan u poznatu bočicu koja je za ovu priliku ofarbana u vatreno crvenu boju.

Najslavniji parfem je otelotvorenje slavne dizajnerke Gabrijele Koko Šanel. Legenda kaže da je nastao kad se Koko srela sa parfemdžijom Ernestom Bouom. Urbane priče govore da ga je modna revolucionarka izazvala da stvori miris koji bi učinio da onaj ko ga nosi "miriše kao žena, a ne kao ruža". Ernest joj je nakon izvesnog vremena doneo nekoliko uzoraka, a Koko je izabrala onaj koji je stajao peti po redu. Odlučila je da ga predstavi svetu zajedno s kolekcijom petog dana petog meseca u godini uz obrazloženje da joj je petica srećan broj. Sve ostalo je istorija.

Iako se zna da je šanel 5 imao glamurozne kampanje i da su ga promovisale najlepše žene na svetu poput Katrin Denev i Nikol Kidman, znalci tvrde da je slavu dobio zahvaljujući čarobnoj formuli čistog i seksepilnog i da ko god da pomiriše ovu notu ostane omađijan.

Simbol luksuza

Parfem šanel 5 je i sada simbol luksuza. Danas dame koje ne vole jake arome mogu da pazare i ćanel No 5 l'eau
toaletnu vodu, upakovanu u identičnu bočicu kao originalna "petica", samo je mirisna tečnost umesto prepoznatljive boje viskija malo bleđa.

Merlinkin recept

Mnogi smatraju da je najpoznatija zavodnica svih vremena glumica Merilin Monro zaslužna za popularnost parfema šanela 5. Slavna plavuša nije radila promociju već je samo na pitanje koje joj je postavio reporter šta nosi kada ode u krevet, odgovorila: "Samo nekoliko kapi šanela 5."

Presedan sa Bredom

Tokom 2003. godine modna kuća Šanel je odlučila da još malo zaintrigira javnost, pa je za promociju istoimenog parfema odlučila da angažuje - muškarca! Glumac Bred Pit je uradio kampanju za popularni miris i postao prvi muškarac koji promoviše ženski parfem.

2024 © - Vesti online