Petak 04.01.2019.
11:02
b92.net, Vestionline

Hoće li Balkan opet biti razočaran?

youtube.com/WonderWhy
 

S lošeg na gore 

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ovaj čin prokomentarisao je neobično direktno izjavom u kojoj je izneo sumnje da je Rumunija spremna za ulogu koja joj je pripada, prenosi "Dnevni avaz".

- Oni jesu tehnički dobro spremni. Ali, verujem da vlasti u Bukureštu još nisu u celosti razumele šta znači predsedavanje Unijom. Da bi mogle da se donose promišljene odluke, morate da slušate druge, al i biti u stanju da neke brige nekih tamo stavite gde im je mesto - na kraju. Kada sve uzmem u obzir, imam određene sumnje u sposobnost Rumunije da se nosi sa ovakvim zadatkom - rekao je Junker za "Velt am Sontag". 

Ovo je prvo predsedavanje EU koje je po redovnom redosledu pripalo državi koja je i dalje pod posebnim režimom Brisela zbog brojnih manjkavosti u radu vlasti. Posebno, Unija pod debelom lupom Rumuniju drži na polju borbe protiv korupcije.

Građani ove balkanske redovno protestuju protiv vlasti, a i u samoj vladajućoj koaliciji rat unutar stranaka, kao i između njih, ne prestaje da bukti. 

Kao odraz haosa, ministar za EU 11. oktobra prošle godine podneo je ostavku. Sve to dovelo je i do činjenice da program predsedavanja Unijom, dokument koji svaka država objavi pre preuzimanja te uloge, u slučaju Rumunije neće biti dostupan bar do 15. januara. "Avaz" piše da zbog toga i ne znamo šta će Bukurešt raditi u narednih šest meseci. 

Austrijanci razočarali, a Rumuni...

"Ako bar letimično pogledamo dosadašnje najave rumunskih zvaničnika, priče o tome da će Balkan biti jedan od pet prioriteta samo su - priče! Nema nijedne reference u dosadašnjim najavama koje to potvrđuju. Izuzetak je preuzeti dokument iz Brisela u kojem se navodi da će se i u narednih šest meseci nastaviti s procesom integrisanja zapadnog Balkana u EU, jer je to strateški interes same Unije. I ništa više", navodi ovaj list. 

"Ako je austrijsko predsedavanje do kraja prošle godine i bilo razočaravajuće za šest bivših jugoslovenskih država, rumunsko bi moglo biti i gore. Naravno, niti je realno da bi bilo čije predsedavanje Unijom moglo "ugurati" naš region u EU niti ga potpuno isključiti. Ipak, od Bukurešta smo (s pravom) više očekivali, jer delimo isto podneblje", navodi list. 

Posle Rumunije, predsedavanje do kraja 2019. preuzima Finska. Od 1. januara 2020. šef EU biće Hrvatska, koja je odmah najavila da će u svom mandatu organizovati veliki samit posvećen zapadnom Balkanu. Unija je to prihvatila.

2024 © - Vesti online