Četvrtak 03.01.2019.
13:35
Vestionline

Srbi u evropskim zatvorima stari i bolesni, najteže Martiću

EPA/Ed Oudenaarden
Milan Martić u Haškom tribunalu (Foto: Arhiva)

Po odluci Haškog tribunala, čiji je rad nasledio Mehanizam za krivične sudove, osuđeni Srbi kazne izdržavaju uglavnom u zatvorima Nemačkoj, zatim u Poljskoj, Danskoj, Estojini, Finskoj i Francuskoj. Svi oni su već stari i bolesni i retko viđaju svoje porodice, a u najtežem položaju su Milan Martić i Dragomir Milošević koji kazne služe u zatvoru u Estoniji. 

Da ne bi bilo zabune o kakvom se položaju radi, Ministarka pravde Nela Kuburović pojašnjava da Martić i Milošević nisu diskriminisani u odnosu na druge osuđenike služe kazne u estonskom zatvoru. Reč je, kako kaže, o tome da njihov položaj otežava to što jer ne poznaju jezik države u kojoj izdržavaju kaznu niti postoji mogućnost da im se obezbedi prevodilac.

- Njima je zbog toga otežana komunikacija, pa su im uskraćene neke osnovne potrebe, između ostalog i mogućnost dostavljanja knjiga - navela je Kuburović i dodala da im ni posete porodica nisu česte zbog ne tako lake konekcije sa Estonijom. 

Takođe su tražili da u ćelijama budu sami, ali im to nije omogućeno.

- Većina osuđenih Srba je starije dobi i često nemaju adekvatnu medicinsku zaštitu - navela je ministarka, ističući da je devetoro Srba umrlo pirlikom izdržavanja kazne, dok su neki umrli i pre okončanja postupka pred Tribunalom.

Kada su u pitanju Radovan Karadžić i Ratko Mladić, oni su još uvek u pritvoru u Ševeningenu i čekaju okončanje drugostepenih postupaka po žalbama.

Što se tiče Karadžićevog zdravlja, Ministarstvo pravde nije imalo zahteve ili obraćanja, ali su članovi Mladićeve porodice i njegovi advokati više puta inicirali da Vlada Srbije da garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu. Kuburović je ukazala da je u toku postupak ponovnog veštačenja Mladićevog zdravstvenog stanja, pa ostaje da se vidi kakvi će biti rezultati.

- I ovog puta pregledaju ga lekari koji nisu iz Srbije. U pitanju su eksperti iz inostranstva, ali je Srbija prihvatila inicijativu njegovih advokata da pomogne prilikom novog zdravstvenog veštačenja - navela je ministarka.

2024 © - Vesti online