Sreda 02.01.2019.
22:55
b92.net, Vestionline

Često je na meti kritika: Slavna lutka dobila ime po Barbari

pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Za industriju igračaka 60 godina je mnogo. Igračke obično imaju uspeha tri do pet godina - izjavio je Nejtan Bejnard, direktor marketinga kompanije Matel, koja proizvodi Barbiku. 

Uprkos velikoj konkurenciji, svake godine bude prodato više od 50 miliona primeraka lutke u više od 150 zemalja. 

Barbika je marka poznata kao Koka-Kola ili MekDonalds, izjavili su predstavnici Matela čije je sedište na periferiji Los Anđelesa. 

Barbika je od 9. marta 1959. godine prodata u više od jedne milijarde primeraka. 

Njena "majka" je jedan od osnivača Matela, Rut Hendler, koja je došla na ideju o takvoj lutki posmatrajući sopstvenu decu. 

- Moja ćerka Barbara je imala ograničen izbor lutaka, pretežno krpene - rekla je Rut Hendler i dodala da je osmislila lutku kojoj je dala ime po ćerki Barbi. 

Lutka je odmah postala popularna i prve godine je prodata u 300.000 primeraka. 

Barbika sa izgledom lepotice postala je arhetip kalifornijske plavuše i često je bila na meti kritika jer predstavlja "površnu, bogatu i besposlenu" ženu. 

Kasnije je lutka dobila odeću, tako da devojčice mogu da joj menjaju odeću i predstave je kako one žele. Barbika više ne vodi bitku na rafovima prodavnica jer Matel ulaže finansije za prodaju na internetu i na društvenim mrežama gde njene aktivnosti prati nekoliko miliona ljudi. 

Lutka ima i svoj tim, frizerku, šminkerku i fotografa Pored lutke u svetu su snimljeni i animirani filmovi o slavoj Barbi.

2020 © - Vesti online