Sreda 02.01.2019.
21:35
Vestionline, Tanjug

Stiže ledeni talas

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Badnji dan i Božić će biti hladniji nego što je uobičajeno za to doba godine, i to pod snegom, a jutarnje mrazeve osetiće čak i oni na Jadranu, jer će se hladan vazduh sa severa Evrope, preko Panonske nizije, spustiti do mora.

Povremenih snežnih padavina će biti sve do idućeg ponedeljka.

Pravo zimsko vreme, kako navodi Ðorđe Ðurić, meteorolog "Weather2Umbrella", kreće u četvrtak i to u Beogradu i delovima Vojvodine, a proširiće se na ostatak Srbije.

Ðurić je za "Blic" rekao da sutra stiže zahlađenje sa severa zemlje, koje će zahvatiti prvo Beograd i Vojvodinu, oboriti temepraturu ispod nule i doneti povremen sneg.

On će, kako Ðurić kaže, padati povremeno sve do ponedeljka, odnosno drugog dana Božića.

- Ponegde će taj sneg biti praćen severozapadnim vetrom i stvaraće se snežne mećave. Ko kreće na put, trebalo bi da bude oprezan, da ne polazi bez pune zimske opreme - upozorava Ðurić.

Istovremeno, kako dodaje, najmanje padavina biće na krajnjem severu i severozapadu Srbije, a u Negotinskoj krajini biće čak sunčano i suvo.

U Beogradu do 10 cm snega.

- U Beogradu će biti povremeno snega, a biće uslova i za snežni pokrivač od nekoliko centimetra debljine, za vikend do 10 centimetra - kazao je on.

Kako dodaje, Beograd će biti "u minusu" od četvrtka pa sve do kraja nedelje. Jutarnje temeprature, navodi, biće oko -5 stepeni, dok će u najtoplijem delu dana biti -1.

- Za Badnji da najhladnije će biti u planinskim centrima, biće jakog mraza, duvaće severac i padati sneg. Biće i do -10 stepeni - kazao je Ðurić.

Prema njegovim rečima, za Božić će padati sneg, a temepratura će biti u blagom porastu, do 3 stepena.

Posle Božića sledi kratko razvedravanje što će, rekao je Ðurić, jutarnje temeprature vazduha oboriti na - 10 stepeni i niže, a biće jaki mrazevi. 

- Najviše dnevne temeprature kretale bi se oko nule, a potom sledi malo ''otopljenje'', odnosno živa na termometrima će preko nule i preći u plus. U većem delu prve polovine januara biće hladnije od proseka za ovo doba godine. Za Beograd, na primer, prosek je od -1 do pet stepeni, a imaćemo i -5 Celzijusovih - naveo je on.

Za Badnji dan i Božić biće nam hladnije za 5 do 7 stepeni, u proseku, naveo je on, dodajući da je zanimljivo što će mrazeve imati i ljudi na obali Jadrana jer će se hladnoća spustiti i do obale.

Kako objašnjava, "krivci" za zahlađenje su snažan anticiklon nad Britanskim ostrvima i serija ciklona koji će se kretati sa juga Mediterana, preko Egejskog do Crnog mora, pa na istok Evrope.

- U takvoj situaciji Srbija će se nalaziti u ''sendviču'' ta dva sistema i imaćemo konstantan priliv hladne vazdušne mase sa severa Evrope - naveo je Ðurić.

2020 © - Vesti online