Četvrtak 03.01.2019.
00:30
telegraf.rs, Vestionline

Samo ovakav spanać je zdrav

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kuvanje zeleniša razbija njihove antioksidante, a ako ga pomešate sa jogurtom ili mlekom oslobodiće veoma moćat hranljivi sastojak - lutein.

Kuvanje ili prženje spanaća je najbolji način da uništite lutein koji on sadrži. Lutein pomaže u smanjenju rizika od infarkta i sprečava oštećenje vida.

Stručnjaci sa Univerziteta u Švedskoj testirali su različite načine spremanja bejbi spanaća kupljenog u prodavnici kako bi utvrdili šta se dešava sa hranljivim sastojcima. Zaključili su da je najbolje da se spanać uopšte ne zagreva, a da je najbolje da se koristi u smutijima sa punomasnim mlekom ili jogurtom.

Kada je spanać iseckan na male komadiće oslobađa se više luteina iz lišća dok masnoća povećava sjedinjenje luteina sa tečnosti. Bilo da kuvate spanać ili ga stavljate u lazanju i pečete, što ga duže termički obrađujete to je gore.

Dokazano je da lutein pomaže ljudima koj iimaju oteknute krvne sudove ili imaju koronarnu bolest arterija. Poznat je i kao vitamin za oči jer sprečava oštećenje pod dejstvom sunca.

2024 © - Vesti online