Sreda 02.01.2019.
12:14
Tanjug, Vestionline

Odgovornost je sada u makedonskom Sobranju

pixabay.com
 

- Odgovornost je sada na Sobranju i ona stvara dodatni izazov tokom obezbeđivanja političke podrške za sprovođenje Sporazuma, odnosno da se istovremeno ne ugroze suštinski evropski principi poput pravde i odgovornosti. Ta linija je tanka, ali ključna i suštinska. Ovaj trenutak je istorijski i nameće mudrost, odgovornost i viziju svih koji su uključeni u proces kako bi prepoznali momenat i učinili pravu stvar - istakao je Dimitrov. 

On je ocenio i da nadu da će Sporazum biti realizovan ojačava i novogodišnja izjava makedonskog predsednika Ðorđa Ivanova, koji nije potpisao sporazum koji je Sobranje usvojilo dvotrećinskom većinom, da će Makedonija ove godine konačno dobiti poziv za učlanjenje u NATO. 

Grčki premijer Aleksis Cipras u svojoj novogodišnjoj poruci je izrazio uverenje da će Sporazum iz Prespe, koji predviđa promenu imena severnog suseda u Republika Severna Makedonija, biti ratifikovan u grčkom parlamentu. 

- Činom ratifikacije Sporazuma iz Prespe, Grčka će konačno zaštiti svoju veliku kulturnu baštinu i grčki karakter antičke Makedonija, a istovremeno obezbeđuje i svoju vodeću ulogu u širem regionu Balkana - rekao je grčki premijer u svom novogodišnjem obraćanju. 

2024 © - Vesti online