Ponedeljak 31.12.2018.
15:45
Mondo.rs, Vestionline

Evo kako da se rešite fleka od crnog vina

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Evo šta da radite ako se desi da vas neko slučajno "zalije" crnim vinom.

Verovatno ste već čuli za onaj trik sa belim vinom - da belim isperete crno vino sa odeće, ali postoji još nešto što možete da uradite kada dođete kući.

Potopite odeću u mleko. Uflekanu odeću potopite u mleko i kada fleke nestanu, operite odeću uobičajeno – u mašini ili ručno, u zavisnosti od materijala - kako biste uklonili miris mleka.

Oni koji su probali ovaj trik kažu da savršeno radi, a i naučnici kažu da to ima logike, pošto mleko "rastvara" fleku od vina jer se ponaša i kao kiselina i kao baza, zahvaljujući sastojcima vode, soli i masti.

Tako mleko upija vino svojim mastima, umesto da ono ostane na vašoj odeći, a što je reč o masnijem mleku, to će efikasnije ukloniti fleke od crvenog vina.

Imajte na umu da ovaj metod treba da koristite samo kada je reč o flekama na odeći, jer posle toga možete regularno da je operete kako biste uklonili miris mleka. Ako pomoću mleka skinete fleku od vina sa tepiha, na primer, moguće je da ćete posle toga osećati miris koji nećete moći baš lako da uklonite.

Pored mleka i belog vina, neki tvrde da pena za brijanje može da skine fleke od crnog vina, kao i soda bikarbona, kojom bi trebalo da istrljate fleku, a onda operete odeću u mašini.

2024 © - Vesti online