Ponedeljak 31.12.2018.
16:35
Tanjug, Vestionline

Šta je Kim pisao Trampu?

Epa/Kevin Lim
Kim Džong Un i Donald Tramp

Kimova poruka "nalik pismu" predata je u petak preko kanala čiji identitet nije poznat, naveo je list, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

U tekstu južnokorejskog lista se ne preciziraju detalji poruke ali se navodi da se sadržaj odnosi na pregovore dve zemlje i da je pomirljivog tona.

Kancelarija predsednika Južne Koreje Mun Džae Ina objavila je u nedelju da je Kim poslao pismo južnokorejskom kolegi u kojem poručuje da želi više međukorejskih samita u sledećoj godini da bi se postigla denuklearizacija poluostrva.

Ni američki Stejt department, niti američka ambasada u Seulu nisu se za sada oglasili povodom ovog izveštaja, prenosi Rojters.

Navodi se i da Munova kancelarija nije mogla da potvrdi pisanje lista.

"Postoji kanal za dijalog između Severne Koreje i SAD kojim aktivno komuniciraju, ali ne znam je li to imalo formu pisma ili nečega drugog", rekao je portparol Muna.

Na samitu sa Trampom u junu Kim je obećao da će raditi na denuklearizaciji.

Obe strane su, kako napominje britanska agencija, imale teškoća po tom pitanju. Oni takođe tek treba da ugovore novi termin sastanka američkog državnog sekretara Majka Pompea i višeg severnokorejskog službenika Kim Jong Čola posle iznenadnog otkazivanja susreta u novembru.

Državni mediji u Pjongjangu odaju priznanje Trampu za njegovu spremnost da nastavi dijalog, ali kritikuju Stejt department zbog jačanja sankcija.

Zastali pregovori uticali su i na međukorejske odnose - Kim nije posetio Seul ove godine kao što je bilo dogovoreno na samitu dve Koreje u septembru u Pjongjangu.

"Chosun Ilbo" navodi da je Kim u pismu Munu poručio da bi došao u Seul "u bliskoj budućnosti" nakon novogodišnjeg obraćanja naciji u utorak.

Kimovo novogodišnje obraćanje pruža retku priliku za javni nastup mladog lidera i pažljivo ga prate susedne države jer otkriva smernice njegove unutrašnje i spoljne politike, navodi Rojters.

Munov portparol je rekao da je Kim u pismu južnokorejskom predsedniku naveo da mu je žao što nije došlo do njegove planirane posete Seulu, izrazivši "čvrstu odlučnost" da se to ostvari.

2024 © - Vesti online