Utorak 01.01.2019.
00:30
Nova energija

Stručnjaci upozoravaju: Guglanje zdravstvenih simptoma ima više štete nego koristi

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Šta je "sajberhondrija"?

Na nedavno održanom "zdravstvenom samitu" u Hanoveru zaključeno je da "stalna dostupnost medicinskih informacija upitne tačnosti na internetu na pacijente deluje uznemirujuće". Na konferenciji su se okupili medicinski stručnjaci, političari, preduzetnici, naučnici i raspravljali su o digitalizaciji zdravstvene zaštite.

Predsednica lekarske komore Donje Saksonije Martina Venker ukazala je na sve širu pojavu "sajberhondrije", neutemeljenog straha od ozbiljne bolesti nakon pretraživanja simptoma na internetu. Takva pretraživanja samo pojačavaju strah ljudi podložnih hipohondriji, pokazale su studije.

"Mi lekari strahove pacijenata moramo uzimati ozbiljno i izneti im sve informacije, a to se najbolje ostvaruje komunikacijom u četiri oka", kaže Venker.

Prema studiji koju je početkom godine objavila Fondacija Bertelsman, polovina nemačkih korisnika interneta barem jednom mesečno pretražuje zdravstvene teme. Pre posete lekaru to ih čini 58 odsto, a nakon što dobiju dijagnozu 62 odsto.

Nešto više od pola ispitanika zadovoljno je informacijama koje na internetu pronađu.

"Smatramo da, kad je u pitanju upotreba interneta u medicinske svrhe, korist ipak premašuje onu negativnu stranu", priznaje Marion Grote-Vestrik, autorka studije.

Ona misli da bi lekari pacijente trebalo da edukuju i upute ih na verodostojne medicinske stranice utemeljene na naučnim dokazima. Kaže i kako bi informacije te vrste trebalo upisati u zdravstveni karton pacijenta.

2024 © - Vesti online