Ponedeljak 31.12.2018.
15:15
Tanjug, Vestionline

Koha: Na Kosovu se za doček očekuje više pirotehnike

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Navodi se da će u ovoj noći biti mnogo više “haosa” nego u prethodnoj.

Do sada je, kažu, na Kosovo uvezeno oko 110.000 kilograma pirotehničkih sredstava, vrednih 111 hiljada evra.

Velika količina pirotehnike je prokrijumčarena zbog povećanih akzica na ovu robu, a u akcijama koje su sprovedene do sada je oduzeto 10 tona ovog materijala, saopštilo je kosovsko Ministarstvo unutrašnjiih poslova.

Portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci je za KosovaPres rekao da je Kina zemlja porekla pirotehničkih sredstava koja ulaze na Kosovo. Govoreći o njihovom kvalitetu, Staviljeci kaže da se prah koji se uvozi na Kosovo kontroliše.


Šef Odseka za oružje i municiju, Destan Mustafa, rekao je da vatromet koji se koristi na Kosovu pripada evropskim standardima, odnosno CE znaku.

Za bezbedno skladištenje i sigurnu zaštitu pirotehničkih sredstava, Ministarstvo unutrašnjih poslova je licenciralo četiri kompanije koje takođe uvoze svoje proizvode.

Mustafa je naglasio da je zbog povećanog poreza na akcize od dva evra po kilogramu krijumčarenje ove robe povećano.

On tvrdi da je do sada najviše pirotehničkih sredstava zaplenjeno na administrativnim prelazima na severu Kosova I na granici sa Albanijom.

Portparol Kosovske policije Baki Keljani je takođe rekao da će u novogodišnjoj noći biti povećano prisustvo policije na lokacijama na kojima će se slaviti. 

On je pozvao roditelje da decu čuvaju od upotrebe pirotehničkih sredstava, kako bi se izbegao rizik od posledica.

Preventivno zabrana upotrebe I prodaje pirotehničkih sredstva izdata je za opštine Orahovac, Suva Reka, Drenas i Vučitrn.

2024 © - Vesti online