Nedelja 30.12.2018.
17:57
F.Rodić

Dušan Domović Bulut za "Vesti": Smatrani smo uličarima!

Lična arhiva
Nema mu ravnog

U Srbiji se zna momak koji igra najbolji basket, u kraju gde je mali bog, lokalna legenda! Mit o čijim se dostignućima prepričava širom grada i od kog se znoje dlanovi profesionalcima. Mnogi fenomenalni basketaši su "skidali skalpove" velikim imenima naše košarke, a opet nisu izlazili van svoje ulice, bloka, grada... Sve dok se nisu pojavili Novosađani: Bulut, Majstorović, Savić i Ždero, koji su uspeli da ubiju dve muve jednim udarcem - kroz uspehe činjenično potvrdili su da se u našoj zemlji zaista igra najbolji basket, kao i da taj ponos i diku male Srbije prošire van granica. Ne samo geografskih, nego i granica medijske propraćenosti, svesti, poštovanja prema samom sportu.

- Kada smo kretali borili smo se sa stereotipima: uličari, neprofesionalni sportisti, košarkaški otpaci, basketaši... Ovo je dokaz koliko smo mi vredno radili na svojim karijerama i dokazali smo ne samo da smo profesionalci, nego da smo najbolji u našoj zemlji - počeo je priču Dušan Domović Bulut.

Bulut i saigrači su 2018. objedili zvanje evropskog i svetskog šampiona u basketu "3 na 3". Osnovu čine članovi profesionalne ekipe Novi Sad Al Vahda, uz izuzetak Svetskog prvenstva na Filipinima, gde je povređenog Ždera zamenio ubojiti Stefan Stojačić.

Izlišno je opisivati kakvo je dostignuće biti prvi. A tek stalno najbolji! Pojava ili događaj od kog kreće početak nove ere. To su srpski basketaši - prva dinastija u nastanku reprezentativnog basketa. Osvajače prvog Svetskog prvenstva 2012. protekle tri godine niko ne može da skloni sa vrha podijuma. Pretplaćeni su na "Bože pravde".

OKS
Momenat dobijanja priznanja za najbolji tim u 2018.

Sledi novi izazov - MOK je odlučio da basket "3 na 3" učini olimpijskom disciplinom u Tokiju 2020, što je veliki korak za sport, čija je inicijalna svetska smotra održana osam godina ranije. Naši basketaši su prvi favoriti za zlato, a MVP svetskog i evropskog prvenstva ističe kako mu ta činjenica ne stvara pritisak.

- Mi smo ekipa koja postavlja standarde. Pioniri smo ovog sporta. Prvi svetski šampioni. Neki ljudi se plaše pritiska, neki ga izbegavaju, ali naša ekipa ga baš prigrli. To nas motiviše da damo sve od sebe, nešto dodatno, a kad smo mi na najboljem nivou nijedan sastav ne može da nam parira - nastavlja Bulut.

Prigrlili su pritisak, a Srbija je prigrlila njih. Dobili su najznačajnije godišnje priznanje i stali uz rame ljubimcima nacije: vaterpolistima, košarkašima, odbojkašima...
Osmorica od 10 basketaša sa liste su srpski. Ekipe Zemuna i Limana su najozbijniji konkurenti Bulutovom timu, Novi Sad Al Vahda, što pokazuje dominantnost u igri pod obručem.

- Konkurencija raste iz dana u dan. Sport je globalnih razmera i svake godine se javljaju ekipe koje imaju motiva da budu bolje. To je najveća konkurencija, ne samo između srpskih ekipa, nego i ostalih.

Generacijama unazad je skakutala lopta, sevali su laktovi, škripale patike samo na jednoj strani betona. Došli su tipovi koji su prešli na drugu polovinu koja ih je odbacivala, misleći da su neambiciozni, nespremni za velika dela... Jer, dilema je bila: ako su tako sjajni, gde su na parketu? U izostanku košarkaških takmičenja, basketaši su pokazali da nije bitno to što je lopta manja, što se ne igra po velelepnim dvoranama - dok god se mrežica cepa, Srbija ne mora da brine. Tu je neko ko će uvek izgarati za njen grb, baš kao i oni sa velikih terena.

 

Fajnal for obeležio 2018.

 

Na pitanje šta je njemu obeležilo sportsku 2018. u Srbiji, Bulut je odgovorio:
- Fajnal for Evrolige u Beogradu, jer sam grad i Srbija zaslužuju tako nešto. Košarka je sport broj 1 u zemlji i jedno takvo dešavanje je stavilo pečat na ovu godinu.

Modrić i Lebron

Od događaja svetskih razmera rođeni Novosađanin nije mogao lako da se odluči za najupečatljiviji:

- Prvo Luka Modrić. Takav fudbaler da uzme titulu najboljeg na svetu pored desetogodišnje vladavine dva monstruma, Ronalda i Mesija. Drugi je jedan filantropski događaj Lebrona Džejmsa. Jedan od mojih najvećih idola je otvori besplatnu školu za decu koja ne mogu to sebi da priušte. Pokazao je da je mnogo više nego sam sportista i mislim da svako ko je u takvoj prilici mora da razmišlja na takav način.

Pauza samo za Novu godinu

Poput najboljeg srpskog sportiste 2018. Novaka Đokovića, koliko god doneli slavlja narodu i branili boje srpskog dresa širom globusa, bave se sportom profesionalno i čekaju ih turniri od kojih se zarađuje. Bulut je najavio i kada se organizuje novi Evropski i Svetski kup.

- Od aprila krećemo sa čelendžerima. Svetski tur počinje krajem aprila, početkom maja. Svetsko prvenstvo u julu, Evropsko u septembru, kao i Svetska serija - to su naši prioriteti - objašnjava Bulut.

Konstanta putovanja, neujednačen raspored turnira i jek sezone u doba godišnjih odmora su vrlo iscrpljujući. Svetski broj jedan na FIBA rang listi je naveo načine pripreme i održavanja forme pre sezone:

- Surovi su programi treninga, naročito u ovim godinama (33). Takođe, ishrana i rehabilitacija, oko toga posebno mora da se povede računa. Već nekoliko dana posle Nove godine kreće su ozbiljan trenažni proces koji traje do juna, kada se zahukta sezona.

Lična karta


Datum i mesto rođenja: 23. oktobar 1985, Novi Sad
Visina: 191 cm
Težina: 95 kg
Ekipa: Novi Sad 2012. (od 2015 - Novi Sad Al Njahda)

Medalje: 4 svetska zlata (2012, 2016, 2017. i 2018), evropsko zlato (2018), srebro na SP 2014. i na EP 2016. Bronza na Evropskim igrama 2015. u Bakuu.

Individualna priznanja: 2 puta MVP Svetskog prvenstva (2016. i 2018); 3 puta u idealnom timu SP, 3 puta u idealnom timu Svetske 3x3 lige; 2 puta MVP Svetske 3x3 lige.


 

2024 © - Vesti online