Ponedeljak 31.12.2018.
20:42
S. Đurić - Vesti

Met Dilon stiže na Mećavnik

N. Đurović
Emir Kusturica

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, koji se od 11. do 16. januara 12. put po redu održava u Drvengradu, na Mokroj gori, otvoriće dokumentarni film Emira Kusturice "Pepe, jedan uzvišeni život" posvećen bivšem urugvajskom predsedniku Hozeu Muhiki.

A na radost svih, posebno pripadnica ženskog pola, na Mećavnik će sleteti i holivudska zvezda Met Dilon, koji će održati radionicu studentima. U njegovu čast biće prikazan kultni film "Dragstor kauboj" Gasa van Santa.

- Moram da napomenem da Dilon dolazi sa devojkom - rekao je u šali osnivač festivala Emir Kusturica.

On je dodao da svetske zvezde vole da dođu na Mećavnik i da se uvek dobro provedu.

- Kada ih pozovem prvo pitaju gde. Znate, u ovom svetu sve je u kreditima, duhovnim, prijateljskim, a činjenica da dođu takve zvezde je jedna vrsta kredita i uzajamnog poštovanja. Na kraju su svi srećni i svi nas preporučuju, zato što je Mećavnik izlet iz jednog sveta, kulturološki azil koji sakuplja ljude po slobodnom izboru. Problem je u tome što veliki festivali postaju tržišni centri koji će jednog dana biti šoping molovi jer će se prodavati živo i mrtvo meso, što oni sad i rade. Na Mećavniku je zadržan jedan donkihotovski idealizam kada je u pitanju film, gde se ljudi jednostavno raduju. Kada pogleda dobar film čovek je radostan, a izabrati dobar od 713 prijavljenih nije lako - kaže slavni reditelj.

EPA/IAN LANGSDON
Dolazi sa devojkom: Met Dilon

On je dodao i da su festivali sigurna kuća filmovima.

- Naša scena je opterećena prigodnim filmskim događajima koji nemaju svoju autorsku disciplinu jer takva nije podstaknuta da bi autori obrađivali socijalne i egzistencijalne aspekte koje su nekad filmovi imali. Šta će sa filmom biti to niko ne zna. Zato negujemo mlade autore koji veruju u to da neće morati sve da snimaju samo kao reklame i ono što nameće mejnstrim.
Kusturica kaže da je u jednom trenutku osetio da je žrtva koju je filmu davao bila preko svake mere izražena.

- Shvatio sam kako je zapravo pravljenje filma u stvari jedno dranje kože. Stvarati film je veliki napor i ta čuda, strepnje i sve kroz šta prolazite su me navele da se okrenem muzici. Međutim, shvatio sam da se moram vratiti filmu i ovom festivalu. Magija Kustendorfa je u ambijentu.

Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje

Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Broznano jaje takmičiće se 21 film, čiji su autori mladi režiseri iz Srbije, BiH, Makedonije, Švajcarske, Australije, Norveške, Poljske, Rusije, Izraela, Francuske, Nemačke, Irana, Meksika, Španije, Turske i Filipina.

Ovi filmovi izabrani su među 718, koliko je pristiglo na konkurs, a o njima će odlučivati međunarodni žiri, koji će činiti ruska glumica Dijana Požarskaja, francuski režiser Tankred Ramon i srpski izdavač Slobodan Despot. U okviru programa "Retrospektiva velikana", biće prikazani filmovi "Vestern", "Sećaš li se Doli Bel" i "Dragstor kauboj" kada će osim Dilana gostovati i glumci Slavko Štimac i Serđi Lopeze.

U programu "Novi autori" biće dugometražni film crnogorskog reditelja Ivana Salatića "Ti imaš noć", a u okviru pratećeg programa biće predstavljen film "Devojke u igri" Aline Skšeševske.

Galsko selo

Ministarstvo kulture pomoglo je Kustendorfu ove godine sa 208.000 evra (25 miliona evra), a ministar Vladan Vukosavljević istakao je važnost ovog festivala, koji je nazvao tektonskim događajem za kulturu i ceo svet.

- Prošle godine sam Kusturicu uporedio s hajdukom Stojanom, ove godine bih ga uporedio sa Asteriksom i Obeliksom i malim galskim selom koje se bori protiv velikih i jakih Rimljana koji u ovom slučaju predstavljaju Holivud i komercijalnu industriju filma. Njihov čarobni napitak je to vrelo istinske kulture i umetnosti - rekao je ministar.

Muzički program

Svake večeri nakon projekcija i radionica koncerti muzičkih grupa upotpuniće noćni život Kustendorfa. Ove godine gosti su Orkestar narodne muzike braće Advahov Valeriju i sastav Kaskaval & Kristi Traktor (orkestar od skoro 40 muzičara) iz Moldavije, Vinicio Kaposelo, najpopularniji etno-rok muzičar iz Italije, holandsko-srpski ansambl Jovan Pavlović i Marko Marković bras bend sa 15 harmonikaša i jednim trubačem, kao i grupa Kal i Bilja Krstić i Bistrik.


 

2024 © - Vesti online