Ponedeljak 31.12.2018.
00:45
E.V.

Slučaj "David Dragičević": Svilen gajtan za tužioca

Tanjug
Protesti svaki dan: Davor Dragičević je predvodio šetnju kroz Banjaluku

Navodi se i da Vlada Srpske zahteva od Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH da posle utvrđenih činjenica i preduzetih mera glavnog republičkog javnog tužioca, utvrdi postojanje eventualne odgovornosti rukovodstva Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci i postupajućih nosilaca pravosudnih funkcija u pomenutom predmetu.

Dok je vlada u saopštenju pozvala Tužilaštvo da je, u skladu sa zakonom, obavesti o preduzetim merama, građani Banjaluke, predvođeni ocem ubijenog mladića Davida Dragičevića Davorom, održali su još jedan skup koji je protekao bez incidenata, a Davor Dragičević je najavio još veći protest za nedelju kazavši da će postavljeni zahtevi morati da budu realizovani do 9. januara 2019.

Ulicama je odjekivalo: "Pravda za Davida!", a učesnici šetnje pozivali su ostale građane da im se pridruže. Grupa se tokom šetnje zaustavila pred kućom koju je, prema policijskoj verziji, kobne noći u martu ove godine navodno opljačkao David Dragičević. Kolona je zatim nastavila šetnju prema mostu iznad reke Crkvene gde je pronađeno telo mladića Davida Dragičevića u martu ove godine.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske izjavio je da nije zadovoljan brzinom kojom Okružno tužilaštvo Banjaluka radi na predmetu "David Dragičević", navodeći da je policija do sada uradila sve što je tužilaštvo od nje tražilo u tom slučaju.

 Lukač je rekao da i Vlada RS nije zadovoljna dinamikom kojom vodi ovaj slučaj, podsetivši na činjenicu da se to vodi već više od devet meseci. On je za ATV rekao da je prošlo nekoliko meseci pre nego što je tužilaštvo donelo naredbu u kojoj se navodi da je reč o ubistvu, a da su saznanja o tome da je moguće izvršeno ubistvo imali vrlo brzo posle pronalaska tela Davida Dragičevića.

- Ali, trebalo im je nekoliko meseci da donesu takvu naredbu. Ne znam zašto. To pitanje treba postaviti tužilaštvu. Sve ove mesece određene istražne radnje dugo i predugo traju, mislim da su mogle biti završene mnogo brže - ukazao je Lukač.

Lukač je naglasio da je policija uradila na vreme sve što je do sada u ovom predmetu tražilo tužilaštvo, prenosi RTRS.

- Mi smo servis tužilaštva. Tužilac vodi i usmerava istragu, on traži od policije ono što je potrebno, policija veoma brzo i ekspeditivno odgovara na to i do sada sve što je tužilaštvo u tom predmetu radilo, MUP, odnosno inspektori koji su uključeni u istragu, uradili su i spremni smo da to radimo i dalje - rekao je Lukač.

Razgovor o predmetu "Dragičević"

Predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH Milan Tegeltija i članovi Stalne komisije za efikasnost tužilaštava su u petak u Banjaluci razgovarali sa Mahmutom Švrakom, glavnim tužiocem Republičkog tužilaštva i Želimirom Lepirom glavnim tužiocem Okružnog tužilaštva Banjaluke. Akcenat je bio na aktuelnim dešavanjima u vezi sa predmetom "Dragičević".

IVANIĆ: Vlast ne želi da nađe ubice

Mladen Ivanić izjavio je da sve što se dešava u RS pokazuje da iz nekog razloga tamošnja vlast ne želi da se nađu ubice Davida Dragičevića.

"U istrazi nema nikakvog pomaka, jer je sve na istom mestu gde je bilo otpočetka. I uveren sam da ova vlast neće razrešiti ubistvo, jer da je želela već bi to i učinila", kazao je Ivanić, bivši član Predsedništva BiH.

On je kazao da je vlast zabrinuta jer se kroz podršku ocu stradalog mladića, Davoru Dragičeviću, pokazuje i nezadovoljstvo naroda Banjaluke trenutnim stanjem u Republici Srpskoj.
"Zbog toga ona želi po svaku cenu da prekine proteste, jer misli da bi time slomila ovaj vidljivi oblik iskazivanja nezadovoljstva naroda", kazao je Ivanić.




 

 

 

 

2024 © - Vesti online