Nedelja 30.12.2018.
11:27
Vestionline

Marković: Pritisak "velikih" po pitanju Kosova biće ogroman...

EPA/Chris Kleponis
Angela Merkel i Donald Tramp

- Problemi oko Kosova su se zaoštrili protekle jeseni i siguran sam da će se ubrzavanje te krize nastaviti u u 2019. godini - rekao je Marković.

Sve oko Kosova, prema njegovim rečima, podseća na situaciju kada neki siledžija šamara nevinu žrtvu, a onaj ko odlučuje o svemu, u ovom slučaju velike sile, poručuje da žrtva i siledžija treba da se približe jedan drugom. 

- Siledžija da malo smanji šamare, a žrtva da malo pokaže razumevanja za batine koje prima. Velike sile u rešavanju problema oko Kosova za sada samo pljuju Srbiju - kaže Marković, tumačeći, "u slikama", situaciju u kojoj se Srbija nalazi zbog pitanja Kosova.

Imajući u vidu pritisak koji očekuje po pitanju rešavanja Kosova, uz značajan "odliv stanovništva u inostranstvo" i nepredvidive poteze svetskih lidera, posebno američkog predsednika Donalda Trampa, Marković ocenjuje da je to sve zajedno splet nepovoljnih političkih i socijalnih izazova koji će se nadviti nad Srbijom u 2019. godini kao, metaforički rečeno, "savršena oluja". 

- Taj termin se obično koristi za neke meteorološke ekstreme ili prirodne katastrofe, kao što su uragani, cunami ili zemljotres. Nalazimo se u situaciji kada bi naši dugoročni, srednjoročni i kratkoročni problemi mogli da se udruže i da se kao poplavni talas sruše na Srbiju - rekao on. 

2024 © - Vesti online