Nedelja 30.12.2018.
10:31
Vestionline

Talas vrućine pogodio Australiju, sedmoro se udavilo

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Državljanin Južne Koreje se udavio u jezeru tokom ronjenja u istočnoj državi Novi Južni Vels, a drugi muškarac je izgubio život tokom surfovanja u istočnoj državi Kvinslend. Osim toga, tropska depresija na krajnjem severu preti da se do Nove godine pretvori u ciklon, prenosi britanska agencija.

Temperature su u prethodnim danima u Australiji prelazile 40. podeok, a meteorolozi predviđaju da će se talas vrućine nastaviti i posle Nove godine. Upozorenje meteorologa na "ekstremni talas vrućine" odnosilo se na najpopularniji australijski grad Sidnej, a gradovi Hobart, Adelajd i Melburn bili su rashlađeni povetarcem sa mora, navodi agencija.

Prema pisanju australijske štampe, u četvrtak ujutro je u zemlji izmereno 49 stepeni Celzijusovih, zbog čega je izdato i upozorenje na požare. Prema podacima australijskog Meteorološkog biroa, ta temperatura je za samo dva stepena niža od rekordne temperature od 50,7 stepeni, zabeležene 1960. godine.

Već u 8.40 ujutru zabeležena su 43 stepena, a ekstremne temperature zabeležene su u Zapadnoj i Južnoj Australiji, kao i Novom Južnom Velsu i centralnom Kvinslendu.

U najvećim australijskim gradovima Melburnu i Sidneju zabeležene su nešto niže temperature - 36, odnosno 29 stepeni. U Sidneju je izdato i upozorenje jer je nivo ozona počeo da raste, što može da stvori smetnje kod osoba sa astmom, ali i drugim hroničnim bolesnicima.

2024 © - Vesti online