Sreda 04.08.2010.
20:32
Tanjug

Jovanović: Strah od secesije adut Srbije UN

Vladislav Jovanović
 

"Podnošenje rezolucije GS UN je logičan sled poteza koji su Srbiji ostali nakon mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP), a njen glavni adut je da u narodnom periodu kod drugih država argumentovano probudi strah od secesije", dodao je Jovanović u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

Prema njegovim rečima Kosovo je svetski, a ne samo srpski i balkanski fenomen, jer "od 200 članica UN, bar 150 ima svoj Kosmet".

"Kod njih će strah od secesije biti jači od pretnje da će biti lišene finansijske pomoći SAD i međunarodnih finansijskih institucija, jer nikome se ne gubi teritorija", izjavio je nekadašnji diplomata.

Jovanović misli da je Srbija "previdela" dominantni uticaj SAD i njenih saveznika u međunarodnim organizacijama i institucijama, uključujući i MSP.

"Istina je da su sudije nezavisne, ali je njihov izbor zavisio od dobre volje najmoćnijih članica Generalne skupštine. Tako da se ne može očekivati od njih, inače časnih ljudi, da budu zaštićeni od političkih uticaja velikih sila", smatra Jovanović.

Jovanović podseća da je u istoriji bilo situacija kada su velike sile povukle svoje priznavanje neke države ili teritorije, navodeći kao primer Trst i područje oko njega nakon Drugog svetskog rata.

2024 © - Vesti online