Sreda 04.08.2010.
16:59
Vestionline

Split postaje perionica američkih ratnih brodova

Razlog je operacija "washdown“, to jest u pitanju je pranje i čišćenje opreme koju brod nosi, poput tenkova, helikoptera, topova, oružja i municije. Do januara 2008. godine brodovi na pranje pristajali u luku Rota u Španiji, a posle toga zbog njenog renoviranja brodovi se zajedno s opremom se čiste i peru u Kuvajtu. No, sve to bi uskoro moglo da se preseli u Dalmaciju, piše nedeljnik "Globus“.

Prošle nedelje u prostorijama Lučke uprave u Sjevernoj luci Split održan je sastanak predstavnika hrvatskih ministarstava policije, državne granice i Luke Split s američkim vojnim izaslanicima i predstavnicima ratne mornarice, na kojem su Amerikanci predložili da njihovi ratni brodovi do četiri puta godišnje pristaju u Splitu.

"Razmotrene su logističke mogućnosti Sjeverne luke Split i dogovoreno je da će američka strana u što kraćem roku dostaviti okvirni plan dolazaka brodova, specifikovati i klasifikovati potrebne kapacitete iskrcajnih rampi, veličinu prostora za izvođenje operacije, specifikovati otpadne vode, posle čega će se oglasiti hrvatska strana", potvrdio je jedan od učesnika sastanka za "Globus“.

Inače, "washdown“ izgleda tako da luka osigura prostor, nešto od opreme poput električnih generatora i poljoprivredne i carinske inspektore, a sve ostalo rade marinci - iskrcavaju opremu, čiste je i vraćaju na brod. Cela operacija navodno traje najduže sedam dana.

2024 © - Vesti online