Petak 28.12.2018.
19:44
Tanjug, Vestionline

Makedonija: Poslanici oslobođeni sudskog gonjenja

Arhiva
 

Zahtevi za amnestiju koji su dobili negativno mišljenje tužilaštva može međutim da usvoji krivični savet suda. 

Poslanici Krsto Mukoski, Sašo Vasilevski, Ljupčo Dimovski, Johan Tarčulovski i Ljuben Arnaudov i zaposleni u kabinetu bivšeg predsednika makedonskog Sobranja Elena Božinovska, Ivan Cvetanovski, Zaharije Simovski, braća Stefan i Mihail Mladenovski, Mitre Pitropovski i Ilija Slavevski su oslobođeni krivice za događaje iz 27. aprila. 

Krivični sud je odlučio i da Bogdan Ilievski, Boris Damovski i Vlado Janevski, koji su smatrani za organizatore tih protesta, budu amnestirani. 

Od ostalih 37 zahteva za amnestiju koji su bili povezani s prošlogodišnjim incidentima u Sobranju tužilaštvo je dalo samo jedno pozitivno mišljenje.

Prošle nedelje makedonsko Sobranje po hitnom postupku je usvojilo novi Zakon o amnestiji za učesnike događaja iz 27. aprila prošle godine. 

Predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov u svom godišnjem obračanju poslanicima u Sobranju ocenio je da su usvajanje tog zakona aktuelne vlasti predložile kako bi amnestirani poslanici glasali za promene Ustava i novo ime makedonske države na osnovu Prespanskog sporazuma s Grčkom. 

2024 © - Vesti online