Zamalo da nas stigne mrak

D.N.Petrović
Spas u pravi čas: Milan, Eva i Mara Milanović

- Lepšu čestitku za Novu godinu nismo mogli ni da zamislimo. Kao da nas je Bog pogledao. Dve stotine evra koje nam je poslala baka iz Memingena u Nemačkoj omogućiće nam da platimo dug za struju i da u novogodišnjoj noći ne budemo u mraku. Namirićemo i dug u lokalnoj prodavnici - jadao se i radovao Milan Milanović, dugogodišnji štićenik Humanitarnog mosta "Vesti".

Mučenik koji je sa suprugom Evom i ćerkicom Marijom - Marom ostao na opusteloj planini, nadajući se da će i za njih doći bolji dani. Nažalost, Milanova porodica i dalje jedva sastavlja kraj sa krajem, a s planine odlazi ko god ima gde da ode. Ostaje samo sirotinja i starci.

- Već su dolazili iz Elektrorasa da nam isključe svetlo, u kući nismo imali ni dinara. Rekli su nam da će nam za dva-tri dana ugasiti i jedinu sijalicu koju smo koristili. Srećom, spas je stigao od dobre bake iz Memingena koja nam je i ranije više puta pomagala. Hvala joj, neka je Bog čuva i zdravlje služi. Njoj i njenoj porodici želimo sve najlepše u Novoj 2019. godini. Ova divna žena i mnogi drugi dobri ljudi iz naše dijaspore, mahom čitaoci "Vesti", pomogli su nam da preživimo u nasiromašnijem i nasurovijem delu Srbije - kaže Milan i dodaje:

- Slavio sam nedavno Svetog Nikolu i da nije bilo dobrih komšija iz prodavnice koji su mi mnogo toga dali na poček, ne znam kako bi obeležili naš blagdan. Na kraju je sve ispalo dobro. Naša Mara se najviše obradovala slavi i poklonima koje je dobila. A mi ćemo ovom donacijom isplatiti dug koji nam stoji na plećima. Još jednom hvala do neba.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Njihova trošna kuća sa zemljanim podom stara je više od pet decenija, crep je potpuno propao, krov prokišnjava i posle svake jače kiše sve im je u sobama mokro. Godinama pokušavaju da bar nešto poprave, ali se uvek ispreči nešto važnije, pa ne čudi što Milanovićima nikako da svane.

D.N.Petrović
Hvala mili moji: Kata Bašić

Vredna donacija od 100 evra, uz dosta namirnica, uručena je i baki Kati Bašić iz zabitog Svilanova na planini Goliji. Samo ove jeseni dobila je značajnu pomoć, nabavila je ogrev, brašno i mnogo drugih namirnica. Regulisala je i dug za struju, dobila je i najneophodnije lekove, pa bez straha očekuje još hladnije zimske dane. Novih 100 evra koje joj je poslao Safet Orovčanin iz Nemačke i namirnice, vredne više od 50 evra, koje joj je doneo humanitarac Hido Muratović, omogućiće joj da, ako je zdravlje posluži, bez velikih stresova, brige i neizvesnosti dočeka proleće.

- Hvala dobrom Safetu Orovčaninu što se setio jedne usamljene i uboge starice negde u zabiti Golije. Nadam se da će Svevišnji nagraditi njegovu dobrotu i plemenitost. Meni i mojim ispisnicama koje žive same svaki dinar zlata vredi. Ne znam kako bi preživele da nije ovih donacija i Hida Muratovića koji nas povremeno posećuje i donosi nam najpotrebnije namirnice - ističe baka Kata Bašić.

Država ne haje

Usamljene bake sa Peštera, Golije i Rogozne godinama, a neke decenijama, nisu sišle u grad, niti su bile na lekarskom pregledu. Ne pamte da ih je ikada posetio neko iz centara za socijalni rad u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu.

Za državne i opštinske činovnike one ne postoje i odavno su izbrisane iz spiska živih. Posete ih samo radnici Elektrodistribucije kad dođu da im isključe struju.

Obradovana i baka Feha

Novih 100 evra, koju su poslali Hajra i Mensur Nakićević iz daleke Australije, uz namirnice vredne 50 evra, uručeno je i baki Fehi Ćosović iz sela Braćak na hladnom Pešteru, koja je davno izgubila sina jedinca u Nemačkoj i od tada živi sama, bez ikog svoga i ikakvih primanja. I njoj su više puta do sada pomagali čitaoci "Vesti" s raznih strana sveta.

- Dugo nisam dobila nikakvu pomoć, pa sam se u poslednjih godinu i po dana snalazila kako sam znala i umela, a često i u mnogo čemu oskudevala. Pomažu mi komšije i dalji rođaci. Težak je to život. Pritiskaju samoća, godine i sirotinja. Samo moja duša zna kako mi je. Neko bi se jednostavno predao, ja neću. Borim se koliko mogu. Cilj mi je da što duže ostanem na nogama i brinem o sebi - priča baka Feha i moli nas da prenesemo velike pozdrave dobrotvorima iz Australije.

 

2024 © - Vesti online