Petak 28.12.2018.
22:15
E. V.

Pisci grade Prosvjetu

E.V
Učesnici prvih decembarskih susreta pisaca

- To je knjiga koja se čita u jednom dahu i otkriva teme koje su bile gurnute u zapećak ili su bile tabu. Iz te knjige ima šta da se nauči i drago mi je da će Prosvjeta imati čast da je uskoro promoviše - rekla je Desa Burazor Aslanidu.

Inače, Jordan Đević je u upravi inicijativnog odbora i ulaže veliki trud za nastajanje Prosvjete u Štutgartu. Nastupio je zajedno sa Tatjanom Milićević, glumicom štutgarskog pozorišta, Draganom Milićević profesorkom solo pevanja i Anom Stevanović. Borica Dekanović-Perišić je čitala stihove pesme "Moja zemlja", a Biljana Ifanitis pismo jedne udate Krfljanke upućeno srpskom oficiru posle Prvog svetskog rata. Danijela Stepić je došla iz Kasela i recitovala, a Milica Berlot, profesor, istakla je značaj osnivanja Prosvjete u Nemačkoj i govorila stihove iz svoje zbirke pesama. Pantelija Milosavljević, slikar i pisac iz Danske, ulepšao je veče izložbom i poezijom. Ruža Dekić je govorila stihove iz svoje knjige.

Specijalni gost susreta bio je dr Dario Vidojković, istoričar i profesor na Univerzitetu u Regenzburgu koji je govorio o 100-godišnjici završetka Velikog rata i podsetio na Krf i golgotu prelaska Albanije.

Učesnike je pozdravio generalni konzul Božidar Vučurović i istakao da naši ljudi koji žive u Baden Virtenbergu, treba svake godine da obiđu groblje u Ulmu na kom počivaju oni koji su dali život za našu otadžbinu u Velikom ratu. On je podržao ideju da se Prosvjeta ukoreni u Nemačkoj za dobrobit našeg mladog naraštaja.

- Generalni konzulat je uvek otvoren za kulturne manifestacije koje organizuju naši i u konzulatu možete da se osećate kao u svojoj kući - poručio je Vučurović koji je bio vidno obradovan dolaskom dr Vidojkovića.

Podrška diplomata i crkve

Konzul Dragan Dimitrijević je na kraju zahvalio na nesvakidašnjen programu koji je priredio odbor Prosvjete u nastajanju. U svemu prikazanom uživala je i Biljana Marilović, konzul Bosne i Hercegovine.

- Konzulat BiH uvek je otvoren za naše ljude i za bilo koju vrstu pomoći i saradnje. Znajte da ste svi uvek dobro došli u naš konzulat - poručila je Biljana Marilović.
Protojerej Dragoslav Ćorković je blagoslovio Prosvjetu u njenom radu.

- Pratiću i dalje napredak Prosvjete, crkva će biti uz sve vas. Posebno zahvaljujem dr Vidojkoviću na izlaganju i podsećanju na istinu koju ne smemo da zaboravimo kao narod - istakao je prota Ćorković

Humanitarna aukcija

Na kraju programa organizovana je aukcijska prodaja flaše grčkog vina iz Maronije. Prema legendi Odisej napio Kiklopa vinom iz Maronije i tako je napustio ostrvo kiklopa sa preostalom vojskom i stigao do Itake. Aukcija je počela od dva evra i na kraju su ostala dva učesnika, Vesna Mihajlović i Radovan Raša Perišić, poznati dobrotvor, humanista i član Prosvjete. Vesna je dala najveću ponudu od 120 evra, a novac ide u humanitarne svrhe. Deo će biti uplaćen humanitarnoj organizaciji Radosti moja za novogodišnje paketiće, a deo je namenjen za tri devojčice, čija imena treba da ostanu anonimna, a biće poznata redakciji "Vesti".


 

2024 © - Vesti online