Sreda 04.08.2010.
11:51
Pressonline

Tadić: Ne zaboravimo zločine u "Oluji"!

Povodom 15 godina od ovog zločina Tadić je u utorak u razgovoru sa predstavnicima Udruženja poginulih i nestalih u Hrvatskoj rekao da "moramo gledati u budućnost i rešavati sa Hrvatskom probleme sa kojima se suočava većina porodica u procesu povratka".

"Ti problemi su vraćanje stanarskih prava, obnova imovine, neisplaćene penzije, konvalidacija radnog staža, kao i problemi u procesu stambenog zbrinjavanja, nemogućnost otkupa dobijenih stanova i problemi vezani za dobijanje državljanstva i za ekonomsku održivost povratka", naveo je Tadić, i dodao da će danas biti na parastosu ubijenih u "Oluji" u Crkvi svetog Marka u Beogradu.

Članovi udruženja preneli su Tadiću da se ekshumacija tela poginulih odvija veoma sporo i upozorili da nije rešena sudbina više od 1.352 osobe, koje nisu pokopane u masovnim grobnicama, od 2.100 onih koje se vode kao nestale. Sastanku je prisustvovao predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović.

S druge strane, šef Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas" Savo Štrbac smatra da je status prognanih Srba u Hrvatskoj moguće jedino rešiti aktiviranjem i primenom plana „Z4" s početka 1995, kojim je međunarodna zajednica Srbima u Hrvatskoj garantovala „državu u državi". Štrbac je rekao da Srbi u Hrvatskoj veruju da autori ovaj plan nisu pravili za jednokratnu upotrebu.

"Odluka Međunarodnog suda pravde od legalnosti nezavisnosti Kosova posredno potvrđuje legalitet i akata koji su Srbi iz Hrvatske početkom devedesetih godina doneli o razdruživanju sa Hrvatskom i proglašavanju nezavisne države, jer su imali status konstitutivnog naroda", navodi Štrba

2024 © - Vesti online